ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Piraeus Tower: Έως τον Οκτώβριο του 2023 θα έχει ανοίξει ο νέος Πύργος του Πειραιά

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Piraeus Tower: Έως τον Οκτώβριο του 2023 θα έχει ανοίξει ο νέος Πύργος του Πειραιά

Έως τον Οκτώβριο του 2023 θα έχει ανοίξει ο νέος Πύργος του Πειραιά με το νέο του όνομα Piraeus Tower. 

To μεγαλεπήβολο σχέδιο αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου Πύργου στο λιμάνι του Πειραιά και μετατροπής του σε σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων, προχωρά ήδη με την προετοιμασία για την δημιουργία της νέας του όψης.

Οι εργασίες ανακατασκευής με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ οι κοινοπραξία Dimand - Prodea EBRD που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου μετά από παραχώρηση για 99 χρόνια, θα επενδύσουν αθροιστικά περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωρά και η εμπορική του αξιοποίηση με προμίσθωση των χώρων γραφείων του Πύργου. Στην παρούσα φάση, έχει μισθωθεί το 65% των ωφέλιμων επιφανειών, στις οποίες θα φιλοξενηθούν εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης, γυμναστήριο και γραφειακοί χώροι.

Ήδη η κοινοπραξία έχει προσύμφωνα μίσθωσης με πολυκατάστημα που θα εγκατασταθεί στο πρώτο και δεύτερο όροφο του Πύργου. Συνολικά, οι εμπορικοί χώροι καταλαμβάνουν εμβαδό 6.700 τ.μ., ενώ στο τρίτο όροφο και στον εξώστη αυτού αναμένεται να εγκατασταθούν αλυσίδες εστίασης που θα καταλάβουν περίπου 800 τ.μ.

Η κοινοπραξία διαθέτει επίσης προσύμφωνο μίσθωσης με premium αλυσίδα γυμναστηρίων, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προσυμφώνων για τους γραφειακούς χώρους που αθροιστικά καταλαμβάνουν 19.250 τ.μ. στο πολυώροφο κτίριο.

Αν και οι θέσεις στάθμευσης στον Πύργο Πειραιά περιορίζονται μόλις σε 44, υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων σε γειτονικό πάρκινγκ του ΟΛΘ, αλλά και η δημιουργία πεζογέφυρας (από τον ΟΛΘ και τον Δήμο Πειραιά) που θα συνδέει το χώρο στάθμευσης με τον τρίτο όροφο του Πύργου. Σημειώνεται ότι το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1,01 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Συνολικά, το εμβληματικό κτίριο, των 34.600 τ.μ. και των 22 ορόφων που έμεινε ημιτελές και αχρησιμοποίητο για σχεδόν 40 χρόνια ανακατασκευάζεται προκειμένου να γίνει ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων.

Ο Πύργος του Πειραιά με 22 ορόφους και ύψος 88μ. θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια όαση πρασίνου θα δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου του Πειραιά με 1.000 τ.μ. φύτευσης με την περιοχή να αρδεύεται με σύγχρονη μεθόδους συλλογής και επαναχρησιμοποίησης βρόχινου νερού φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του Πύργου με φωτοβολταϊκά συστήματα να τοποθετούνται στο υπερδώμα του Πύργου συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 100 τόνους.