Βασίλης Οικονόμου: «Το Κέντρο σήμερα είναι ο Μητσοτάκης»

26/03/2018, 15:29
a59b1-oikonomou_vasilis_aftodioikisi
Το θέμα της Novartisείναι μια σκευωρία που στήθηκε αριστοτεχνικά τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου και εξηγεί πως αυτό φαίνεται αφού επιχειρείται να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα από συγκεκριμένο χώρο. Εκτιμά πως σχετικά με τη διαφθορά και την πάταξή της, που τόσο διαφήμιζε ο κ. Τσίπρας, το τελικό αποτέλεσμα τον εκθέτει με τρόπο εκκωφαντικό. Για το θέμα των συμμαχιών δηλώνει πως η Ν.Δ. θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίας και υπογραμμίζει πως το Κέντρο σήμερα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας.

Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου

- Πώς βλέπετε τις κυβερνητικές κινήσεις γύρω από τα εθνικά θέματα.

- Όσο περνούν οι μέρες αποδεικνύεται πόσο επιπόλαια χειρίζεται η κυβέρνηση τα εθνικά θέματα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αντί να δημιουργήσει ενιαίο εθνικό μέτωπο, η τακτική της έχει αποκλειστικά μικροπολιτική λογική, με στόχο να διχάσει κυρίως τη Ν.Δ. Στο ζήτημα των Σκοπίων άρχισε μια διαπραγμάτευση χωρίς στόχους και με εντελώς λανθασμένη διαπραγματευτική επιλογή. Αντί να προτάξει τα ζητήματα της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων, του αλυτρωτισμού και του εύρους της χρήσης του νέου ονόματος, υποχώρησε κατευθείαν στο όνομα, με αποτέλεσμα να βάζουν τα Σκόπια κόκκινες γραμμές για όλα τα υπόλοιπα. Η ανευθυνότητα και η ανικανότητα που επέδειξε η κυβέρνηση θα τους «κυνηγά» για πολλά χρονιά. Η Ν.Δ. ακολούθησε τον δρόμο της ευθύνης ακούγοντας τους πολίτες και έχοντας ως οδηγό το λαϊκό αίσθημα. Την ίδια ανευθυνότητα παρατηρούμε και στον χειρισμό της κατάστασης που δημιουργήθηκε στον Έβρο, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η Τουρκία επιδεικνύει μια έντονη νευρικότητα και επιθετικότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Πρέπει, όμως, παράλληλα να πούμε ότι πολλοί χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα αποδείχτηκαν επιπόλαιοι, χωρίς καθαρή στόχευση, με αποκορύφωμα την εντελώς απροετοίμαστη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Και στο παρελθόν είχαμε περιστατικά όπως αυτό στον Έβρο, αλλά δεν αποκτούσαν τέτοιες διαστάσεις. Αυτό που σήμερα προέχει είναι οι δύο αξιωματικοί μας να επιστρέψουν το γρηγορότερο στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε τη διάσταση απόψεων και την εξαιρετικά δύσκολη συμβίωση, όπως εξελίχθηκε, του Πάνου Καμμένου και του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας. Μία συνύπαρξη που φαίνεται να λαμβάνει καθημερινά διαστάσεις έντονου πονοκεφάλου για την κυβέρνηση, σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία. Μην ακούτε τα όσα λέγονται δημοσίως για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Η θέληση για παραμονή στην εξουσία τους ενώνει, όμως τα τραύματα είναι πολλά και δύσκολα θα μπορέσουν να επουλωθούν.

- Σας κατηγορούν ότι δεν στηρίζετε την κυβέρνηση και κάνετε στείρα αντιπολίτευση.

- Πώς να στηρίξεις μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει σε όλα και η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να σπιλώσει, να διχάσει και να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους; Κανείς πάντως δεν δικαιούται να πει ότι η Ν.Δ. κάνει στείρα αντιπολίτευση. Αν ανατρέξει κάποιος, για παράδειγμα, στη στάση που κρατά η Ν.Δ. σε νομοσχέδια στη Βουλή θα αντιληφθεί ότι κάποιες φορές στηρίζει κυβερνητικές προτάσεις, κάνοντας δίκαιη κριτική. Θυμηθείτε την ίδια ώρα ποια στάση τηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Έλεγε όχι σε όλα. Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν και ας επικεντρωθούμε στο τι μέλλει γενέσθαι. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έχει αρχίσει. Τα διαλυτικά φαινόμενα άλλωστε και τα όσα έγιναν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους το αποδεικνύουν. Ο,τι και αν υποστηρίζουν η αλήθεια είναι μία. Ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει. Οι κάλπες μπορούν να στηθούν από σήμερα μέχρι και την άνοιξη του 2019. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές, μια και το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι όσο πιο γρήγορα στη χώρα επέλθει η πολιτική αλλαγή τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους τους Έλληνες. Η ανάγκη για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, για έναν άλλο «αέρα» διακυβέρνησης είναι επιτακτική και μόνο η Ν.Δ. μπορεί να αλλάξει τη σελίδα στην πορεία της χώρας.

-Έχετε προβληματισθεί από το σκάνδαλο Novartis; Επιμένετε στην εκδοχή της σκευωρίας;

- Πρόκειται περί μίας σκευωρίας που οποία έχει στηθεί αριστοτεχνικά στην πρώτη της σύλληψη και με πολλά λάθη στη δεύτερη φάση της. Αυτά τα λάθη που έκανε η ομάδα που έστησε αυτή την υπόθεση αποκαλύπτουν και το πνεύμα και τα όρια της αδίστακτης πολιτικής που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Ασφαλώς και πρόκειται για σκάνδαλο αφού υπάρχουν καταγγελίες για κακή χρήση και κακή εξέλιξη στην τιμολογιακή πολιτική, αλλά από εκεί και μετά το ζήτημα είναι ποιος ευθύνεται. Η σκευωρία συνίσταται στο ότι επιχειρείται να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα από συγκεκριμένο χώρο οι ευθύνες πάνω στο ζήτημα. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται, κάνοντας το αισχρό να ενοχοποιεί τους αντιπάλους και να προσπαθεί να τους χτυπήσει πολιτικά. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα που πάει να επενδύσει στο πολιτικό σκέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης. Μην ξεχνάμε ότι η Novartis εξετάζεται σε 12 χώρες .Σε καμία από τις δώδεκα αυτές χώρες δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση παρά μόνο στην Ελλάδα.

- Την εκτίμησή σας για το Κίνημα Αλλαγής αλλά και τις προβλέψεις σας για συνεργασίες της Ν.Δ.

- Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής. Ασφαλώς και ο χώρος της Κεντροαριστεράς πρέπει να ενδυναμωθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που θα αγγίζουν την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εκφράσει μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία των πολιτών, στηριζόμενος από το Κέντρο μέχρι το δεξιό φάσμα του πολιτικού σκηνικού. Το Κέντρο σήμερα είναι ο Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας! Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευθεί πως ανεξαρτήτως ή όχι αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές, η Ν.Δ. θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες καθώς πιστεύουμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος απαιτούν σημαντικές συναινέσεις και ένωση δυνάμεων.

 

- Εσείς τι θα κάνατε για να πατάξετε τη διαφθορά;

- Η διαφθορά βρίσκει καταρχήν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί μέσα από τη μεγάλη υπερφορολόγηση, που αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει σε ολόκληρη την οικονομική ζωή της χώρας. Πρώτη κίνηση της Ν.Δ. θα είναι να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και τις εισφορές ώστε οι επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα να μπορούν να λειτουργήσουν εντός των νόμιμων πλαισίων. Ταυτόχρονα η αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών ασφαλώς και θα ενισχύσει τον αγώνα πάταξης της διαφθοράς, τον οποίο τόσο «διαφήμισε» ο κ. Τσίπρας αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον εκθέτει με τρόπο εκκωφαντικό. Αρκεί να δείτε πόσα χρήματα έφεραν στο Ελληνικό Δημόσιο οι «περίφημες» λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.