Γιάννης Σαμέλης: Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι επιζήμια για τη χώρα

25/06/2018, 13:10
1

Επιζήμια χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τα Σκόπια το στέλεχος της Ν.Δ., δικηγόρος και οικονομολόγος Γιάννης Σαμέλης, που εγκλωβίζει τη χώρα, και επισημαίνει ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Επιμένει ότι το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ προκειμένου να γλυτώσει η κοινωνία από νέα δεινά. Για τις φοροελαφρύνσεις που έχει δεσμευτεί το κόμμα του δηλώνει ότι θα γίνουν με κύριο στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου


  • Γιατί υπάρχει αυτή η αρνητική στάση στον γερμανικό τύπο για το κόμμα σας;

  • Ως γνωστόν, απανταχού της Γης οι εφημερίδες εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εκδοτών τους και απευθύνονται στο δικό τους κοινό, ενώ τα κόμματα εκπροσωπούν συγκεκριμένες ιδεολογικές αρχές και λογοδοτούν μόνο στους ψηφοφόρους τους. Συγκεκριμένες γερμανικές εφημερίδες εκθειάζουν τελευταία τον κύριο Τσίπρα, προφανώς γιατί εκτιμούν ότι οι πράξεις του ταυτίζονται με τα δικά τους «θέλω». Η Νέα Δημοκρατία ως γνήσιο λαϊκό και πατριωτικό κόμμα πορεύεται με βάση τις αρχές της και τις επιθυμίες του ελληνικού λαού, υπερασπιζόμενη τα δίκαια αυτού. Μας είναι λοιπόν αδιάφορη η πρόσκαιρη επιδοκιμασία του οποιουδήποτε τρίτου, ειδικά όταν έρχεται σε σύγκρουση με τα εθνικά συμφέροντα. Αντιθέτως, προκαλεί κατάπληξη, ακόμη και για τα δεδομένα Τσίπρα που κατοχύρωσε παγκοσμίως τον πολιτικό όρο «kolotoumba», η οβιδιακή του μεταμόρφωση από το «Go back Madame Merkel» στην υλοποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας για το Σκοπιανό, καθ’ υπόδειξη ξένων.


 


  • Θα εφαρμόσετε εσείς τη συμφωνία όταν γίνετε κυβέρνηση;

  • Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία καταγγέλλοντας ότι εγκλωβίζει τη χώρα. Καταθέσαμε πρόταση μομφής καλώντας τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα τετελεσμένα που δημιουργεί αμέσως αυτή η επιζήμια συμφωνία στη χώρα μας. Αυτά, δε, ήδη ξεκίνησαν να φαίνονται, καθώς, δύο μόλις μέρες μετά τη φιέστα στις Πρέσπες η συμφωνία αυτή παρήγαγε αποτελέσματα: το νομοσχέδιο περί κύρωσής της υπερψηφίστηκε από τους Σκοπιανούς στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής τους, και η συμφωνία κυρώθηκε από την ολομέλεια αυτής. Αντιστρέφω, επομένως, το ερώτημα, το κρίσιμο δεν είναι τι θα κάνουμε εμείς στο απώτερο μέλλον, αλλά τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Εκείνοι θα πρέπει να μας απαντήσουν τι θα πράξουν αν τα Σκόπια τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και παράγουν ήδη από χθες τετελεσμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν. Ας μας πουν εκείνοι αν θα την επικυρώσουν, καθώς μαζί εξακολουθούν και συγκυβερνούν. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος φέρουν στη Βουλή αυτή την επιζήμια συμφωνία θα την καταψηφίσουμε. Και όταν γίνουμε κυβέρνηση, προοπτική που συνομολογείται πλέον ως βέβαιη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, εφόσον πέσει σε μας ο κλήρος της ψηφοφορίας επικύρωσης της συμφωνίας, η απάντηση είναι πάλι η ίδια: θα την καταψηφίσουμε.


 


  • Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν για σχέσεις με την Ακροδεξιά;

  • Είναι τουλάχιστον θράσος να εγκαλούμαστε για σχέσεις με την Ακροδεξιά, από αυτούς που συνυπήρχαν μαζί της στις πλατείες των «Αγανακτισμένων», και από κοινού διέκοψαν τον βίο της προηγούμενης κυβέρνησης για να ανέλθουν στην εξουσία, με κόστος για τη χώρα άνω των 100 δισ. Είναι επίσης θράσος η απόδοση τέτοιας μομφής, όταν η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που διακηρύσσει την αντίθεσή της σε πράξεις βίας από όπου αυτή και εάν προέρχεται, είτε από την Ακροδεξιά είτε από την άκρα αριστερά, και το έχει αποδείξει έμπρακτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που κλείνει το μάτι στην πολιτική βία των κάθε λογής αριστερών γκρουπούσκουλων, παρέχοντάς τους πολιτική ασυλία αλλά και νομική ασυδοσία, την ίδια ώρα που καταγγέλλει ως «ακροδεξιούς» όσους αντιτίθενται στην εθνικά επιζήμια πολιτική του. Οι χιλιάδες των Ελλήνων που διαμαρτύρονται ενάντια στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι «ακροδεξιοί», αντίθετα, οι κυβερνώντες έχουν απολέσει κάθε επαφή με το λαϊκό αίσθημα, και τους αντιμετωπίζουν με περισσή αλαζονεία.


 


  • Από πού θα βρείτε τα λεφτά για τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο πρόεδρός σας;

  • Όπως έλεγε ο αείμνηστος Ζολώτας, οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους, εννοώντας ότι όσο πιο αυξημένοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές τόσο χαμηλότερα τα φορολογικά έσοδα. Η Νέα Δημοκρατία αρχικώς θα εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, με σκοπό την περιστολή άχρηστων δαπανών και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας. Στον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει επενδυτικό σοκ, και ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, η οποία στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπολείπεται σταθερά των προβλέψεων. Ταυτόχρονα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα επιφέρει αύξηση της φοροδοτικής ικανότητας και περισσότερα έσοδα, χωρίς να προκαλείται αφαίμαξη της οικονομίας όπως γίνεται σήμερα. Ενδεικτικό το παράδειγμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση επί της προηγούμενης κυβέρνησης, που τελικώς επέφερε αύξηση των αντίστοιχων εσόδων. Οι φοροελαφρύνσεις της αυριανής κυβέρνησης Μητσοτάκη θα αναζωογονήσουν την οικονομία και θα προκαλέσουν καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από ό,τι μπορεί να προβλέψει και ο πλέον αισιόδοξος.


 


  • Τώρα επιμένετε για εκλογές;

  • Το αίτημα για εκλογές σήμερα παραμένει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Αναλογιστείτε από πόσα δεινά θα είχαμε γλυτώσει εάν είχαν γίνει εκλογές νωρίτερα και είχαμε ήδη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, όποτε και εάν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει με πολύ μεγάλη διαφορά, ενώ η όποια καθυστέρηση θα σωρεύσει περαιτέρω δεινά και απλώς θα καθυστερήσει λίγο το πολιτικά μοιραίο για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.