Το ράλι των Big Tech αύξησε τις περιουσίες των 8 πλουσιότερων του κόσμου

12/04/2021, 21:38
Το ράλι των Big Tech αύξησε τις περιουσίες των 8 πλουσιότερων του κόσμου

Το πρόσφατο ράλι στις μετοχές της τεχνολογίας οδήγησε τον αριθμό των ανθρώπων με περιουσία που ξεπερνά τα $100 δισ. στους οκτώ, σύμφωνα με το Bloomberg.  

Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα την είσοδο τους στο αποκλειστικό κλαμπ, μπαίνοντας σε μια ομάδα στην οποία κυριαρχούν Αμερικανοί επιχειρηματίες από τον κλάδο της τεχνολογία, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Η περιουσία των οκτώ πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη ξεπερνά πλέον το $1 τρισ. έχοντας προσθέσει συνολικά $110 δισ. αυτό το έτος.

Το 2017 ο Jeff Bezos της Amazon.com Inc. ήταν ο πρώτος που έφτασε το ορόσημο των $100 δισ. μετά τον συνιδρυτή της Microsoft Corp. Bill Gates το 1999. Η περιουσία του Gates υποχώρησε σημαντικά με το σκάσιμο της φούσκας των dot-com, ενώ απέκτησε ξανά τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου με πάνω από $100 δισ. μόλις το 2019.

Ο Elon Musk της Tesla Inc. και ο Mark Zuckerberg της Facebook Inc. μπήκαν στο κλαμπ το περασμένο έτος καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας πρωταγωνίστησε στη δημιουργία πλούτου με την πανδημία του κορονοϊού να επιταχύνει τη μετάβαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι δισεκατομμυριούχοι με πλούτο τουλάχιστον $100 δισ. έχουν κυρίως έδρα τις ΗΠΑ. Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren και άλλοι προοδευτικοί νομοθέτες πρόσφατα εξέτασαν το ενδεχόμενο της εισαγωγής ενός φόρου στον πλούτο, αν και μια τέτοια πρόταση δεν αναμένεται να περάσει στο Κογκρέσο.

"Η αμερικανική οικονομία είναι η πιο ισχυρή μηχανή στον κόσμο για τη δημιουργία πλούτου και ευημερίας", δήλωσε ο John Lettieri, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του think tank Economic Innovation Group, με έδρα την Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Κογκρέσο στις 17 Μαρτίου. "Παρ' όλα αυτά, η έλλειψη πλούτου στα κατώτερα στρώματα παραμένει ένα δύσκολο και επίμονο γεγονός σε αυτή τη χώρα".

Οι αμερικανικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε νέο ρεκόρ την προηγούμενη Παρασκευή εν μέσω αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη. Ο τεχνολογικός Nasdaq 100 έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 7% φέτος, με τη μητρική της Google, Alphabet Inc. να σημειώνει ράλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς κέρδισε μια απόφαση για τα "δικαιώματα δημιουργού". Οι Page και Brin πρόσθεσαν πάνω από $20 δισ. ο καθένας στον πλούτο τους φέτος και είναι μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της χρονιάς.

Ο Warren Buffett έφτασε για λίγο τα $100 δισ. τον Μάρτιο ενώ ξαναέφτασε το συγκεκριμένο επίπεδο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο Bernard Arnault της γαλλικής εταιρείας πολυτελών ειδών LVMH μπαίνει και βγαίνει στο κλαμπ από το 2019.