Το μεταναστευτικό κορυφαίο στην ατζέντα της (κρίσιμης) Συνόδου Κορυφής

28/06/2018, 17:29
STRAATSBURG-VLAGGEN

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δύο ημέρες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των ροών αλλά και των αιτημάτων ασύλου με την Αγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει τις συνομιλίες ως μια ευκαιρία η Ε.Ε. να «έρθει κοντά» ή να «σπάσει». Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης και οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το Brexit.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχοντια πρόσφυγες» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της.

«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα του να θέσει βέτο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα. Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε.