Αρνητικό προμήνυμα από τις Βρυξέλλες για τις συντάξεις

27/09/2018, 12:08
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Άγνοια δηλώνουν στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να υποβάλει η κυβέρνηση προσχέδιο Προϋπολογισμού χωρίς τις περικοπές των συντάξεων. Και σημειώνουν ότι από τη στιγμή που είναι ακόμα σε εξέλιξη το «σκανάρισμα» των στοιχείων για το 2019, οι μειώσεις φυσιολογικά θα συμπεριληφθούν σε αυτό.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν ότι παρά τη σπουδή της ελληνικής πλευράς να «τρέξουν» οι εξελίξεις και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα μια ώρα αρχύτερα, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν τις μετρήσεις πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουν να έχουν μια όσο το δυνατόν πληρέστερη βάση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεδομένων.

Η αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από αυτήν την τεχνοκρατική προσέγγιση των Ευρωπαίων, είναι έκδηλη κι αποτυπώνεται στη διαφοροποίηση της ρητορικής υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι ενώ μέχρι πρότινος «έβλεπαν» όχι απλώς το ξεκαθάρισμα της εκκρεμότητας αλλά την ακύρωση των περικοπών, πλέον επικαλούνται κυρίως τη λογική και αποφεύγουν να προδικάσουν με βεβαιότητα το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Το «μούδιασμα» επιτείνει, άλλωστε, η αρνητική στάση βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος. Μετά από τον «πάγο» από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τα αρνητικά μηνύματα που έφτασαν στην Αθήνα ακόμα κι από το στρατόπεδο του SPD, ήρθε η κατηγορηματική άρνηση του ΔΝΤ, για να κλείσει ο κύκλος με τον σκεπτικισμό από τους επενδυτές, με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο Ε. Τσακαλώτος. Το ζήτημα γι’ αυτούς δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το μέτρο των περικοπών, αλλά το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Αθήνα στις αγορές για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ή την αντιστροφή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα ακόμα report της, η Moody’s αναδεικνύει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και την προσήλωση των ελληνικών Αρχών σε αυτές, προκειμένου να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη των αγορών μετά από την ολοκλήρωση του Προγράμματος. Πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, στη χθεσινή της ανάλυση η Moody’s συνέδεσε ευθέως την πολυπόθητη αναβάθμιση με την «εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενισχύοντας την αμηχανία στην ελληνική πλευρά, που μοιάζει να αναζητά νέα στρατηγική, μετά από τη διάψευση των προσδοκιών για ταχεία και θετική έκβαση της «μάχης» των συντάξεων.

Όσον αφορά στα σενάρια, που διέρρευσαν από κάποιους καλοθελητές, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην υποβληθεί καν Προσχέδιο Προϋπολογισμού, μαζεύτηκαν κακήν κακώς πριν απλωθούν, αφού πέρα από την «πόρτα» που έριξε το υπουργείο Οικονομικών, η αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας επιλογής είναι αναμφισβήτητη. Σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ. 3 του Συντάγματος, «Προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται από τον Υπουργό Οικονομικών στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και συζητείται, όπως ορίζει ο Κανονισμός» και αυτή η Δευτέρα ξημερώνει την 1η Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: iEFIMERIDA.GR