Η BofA «αξιολογεί» Eurobank και Εθνική

22/04/2018, 20:52
1

Στις πληροφορίες ότι οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress tests στέκεται η Bank of America/ML, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα γνωστές.

Στην έκθεσή της η BofA εξετάζει τα απομειωμένα δανειακά βιβλία και ενεργητικά και εξετάζει την ικανότητα των τραπεζών να χρησιμοποιήσουν καλά την αναμενόμενη διετή υπομονή. Παράλληλα αναβαθμίζει τη Eurobank και την Εθνική σε «ουδέτερη» σύσταση, καθώς εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι τα συγκεντρωμένα βιβλία δανείων τους θα μπορούσαν να τις ανταμείψουν το 2018. Συνεχίζει ωστόσο να διατηρεί σύσταση


«Underperform» για την Πειραιώς και την Alpha


Όπως σημειώνει, η αναβάθμιση για τις δύο τράπεζες στηρίζεται στο ότι τα ανοίγματα είναι συγκεντρωμένα σε δάνεια προς εμπόριο και υπηρεσίες, τομείς που ανακάμπτουν τα τελευταία δύο χρόνια. Εκτιμά ότι θα βοηθήσει τις δύο τράπεζες να παρουσιάσουν περισσότερο ουσιαστικές και λιγότερο κοστοβόρες εκροές από αναδιαρθρώσεις έναντι του ανταγωνισμού τους. Βλέπει επίσης το 2018 ως τη χρονιά που η Eurobank θα μπορούσε να δρέψει τους καρπούς από τις μειώσεις στα υψηλά spreads σε μεγάλα δάνεια που έκανε την τελευταία διετία.


Η BofA πιστεύει ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων πιθανότατα θα είναι ακριβή για τις Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η δεύτερη έκανε αξιέπαινες προσπάθειες αναδιαρθρώσεων, όπως η μείωση του spread στα εταιρικά δάνεια και συγκεντρώνει τις υψηλότερες αποπληρωμές μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Ο οίκος όμως υποστηρίζει ότι υπάρχει επίμονα υψηλή ροή από εισροές απομειούμενων δανείων που δεν δείχνει σημάδια ανακοπής και η οποία θα μπορούσε να είναι κοστοβόρα, δεδομένων των επιθετικών στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων στη διετία 2018-2019.


Αντίστοιχα, η Alpha Βank δείχνει αργή, κατά τη γνώμη της BofA, στις αναδιαρθρώσεις, έχοντας τη χαμηλότερη εκροή απομειούμενων δανείων. Αυτό ίσως οδήγησε σε χειροτέρευση του χαρτοφυλακίου της και τώρα είναι περισσότερο κοστοβόρο να διορθωθεί.


Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί


Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να είναι ουσιαστικοί φέτος. Όμως, παρά τα πιθανά οφέλη, η BofA εκτιμά ότι αυτό το κανάλι μείωσης των NPEs πιέζει τα κόστη προς τα επόμενα χρόνια. Η Eurobank και η Εθνική μπορεί να είναι σε θέση να αναδιαρθρώσουν αρκετά «κακά» δάνεια τα επόμενα χρόνια για να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα κάλυψης, αλλά Αlpha Βank και Πειραιώς ίσως δεν καταφέρουν να κάνουν το ίδιο και η κάλυψη για τις δύο τράπεζες θα μειωθεί στο 43-44% το 2019. Τα επίπεδα αυτά εκτιμώνται ως χαμηλά δεδομένης της δουλειάς που θα πρέπει να γίνει μετά τη συγκεκριμένη χρονιά.


Αναβάθμιση για Eurobank και Εθνική


Όπως επισημαίνει η BofA, το 2017 οι δύο τράπεζες έδειξαν χαμηλότερη ροή «κακών» δανείων καθώς και υψηλή ροή εκροών προβληματικών χορηγήσεων από αναδιαρθρώσεις και αποπληρωμές. Περιμένει ότι θα συνεχίσουν έτσι και το 2018, βοηθούμενες από το ότι τα εταιρικά δάνειά τους επικεντρώνονται στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών. Ειδικά για τη Eurobank σημειώνει ότι, δεδομένης της δουλειάς που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και του γεγονότος πως ένα δάνειο που αναδιαρθρώθηκε θα πρέπει να εξυπηρετείται για 12 μήνες πριν βγει από την κατηγορία «NPE», θα επωφεληθεί το 2018.


Η BofA αυξάνει τις τιμές - στόχους και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες:


Αlpha Βank: Στο 1,6 ευρώ από 1,36 ευρώ προηγουμένως


Eurobank: Στο 1,14 ευρώ από 0,65 ευρώ προηγουμένως


Εθνική Τράπεζα: Στο 0,32 ευρώ από 0,25 ευρώ


Πειραιώς: Στα 3,23 ευρώ από 3,26 ευρώ.