Ισχυρό μήνυμα στις αγορές στέλνει η Eurobank με την επερχόμενη τιτλοποίηση NPLs ύψους 2 δισ. ευρώ

09/10/2018, 10:46
EUROBANK

Στην τελική ευθεία μπαίνει η τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη Eurobank, σηματοδοτώντας τον νέο γύρο κινήσεων ενεργητικότερης διαχείρισης των NPLs από τις τράπεζες, ο οποίος θα είναι εμπλουτισμένος και με το εργαλείο της τιτλοποίησης.

Η έναρξη της τιτλοποίησης της Eurobank αναμένεται να δώσει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα αντιμετωπιστεί πλέον πολύ δυναμικά από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διαδικασία τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs, ύψους 2 δισ. ευρώ, ξεκινά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, με την Τράπεζα να προσεγγίζει τους υποψήφιους επενδυτές, στέλνοντας καταρχάς τα ενημερωτικά δελτία με στοιχεία για τη συναλλαγή (teasers) και πραγματοποιώντας ακολούθως roadshow σε ΗΠΑ και Λονδίνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ορίστηκε ο κύριος σύμβουλος για τη συναλλαγή που θα είναι η ισπανική επενδυτική τράπεζα Alantra, εξειδικευμένη στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή έχει ήδη συζητηθεί με τον SSM και αναμένεται η τελική έγκριση του επόπτη.

Η συναλλαγή θεωρείται πρωτοπόρα στην τεχνική μορφή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι η πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, θα εκδοθούν τρεις σειρές ομολόγων «senior», «mezzanine» και «junior», εκ των οποίων η Τράπεζα θα διακρατήσει το senior και θα διαθέσει σε επενδυτές τα δύο άλλα.

Η συναλλαγή έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της κατηγορίας δανείων τα οποία τιτλοποιούνται. Αναζητήθηκε από την Τράπεζα ένα εργαλείο, η τιτλοποίηση, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλου τύπου συναλλαγές, αλλά όχι σε μη εξυπηρετούμενα δανειακά χαρτοφυλάκια.

Η τιτλοποίηση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιτρέπει να μην πωληθούν στεγαστικά δάνεια και προσφέρει τη βέλτιστη από κεφαλαιακή άποψη διαχείριση ενός μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου.

Η συγκεκριμένη συναλλαγή θα επιτρέψει στη Eurobank να μειώσει περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 2 δισ. ευρώ, με μηδενικό αντίκτυπο στα κεφάλαιά της κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Συγκεκριμένα, με στοιχεία 30 Ιουνίου 2018, η εν λόγω συναλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των NPEs κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 40% σε 36%.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR