Το περίπλοκο σχέδιο των ελληνικών τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

15/11/2018, 14:44
1

Οι ελληνικές Aρχές προχωρούν με δύο διαφορετικά σχέδια για να σώσουν τις τράπεζές τους από μια πορεία που καταγράφεται ως καθοδική. Κάποιοι δήθεν επενδυτές πιστεύουν ότι είναι περισσότερο έξυπνοι από το κανονικό.

Για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική κεντρική τράπεζα προτείνει ένα όχημα ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τραπεζών – που είναι μια λογιστική δημιουργία της αναδιάρθρωσης χρέους της χώρας. Με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) θα μπορούσε πράγματι να γίνει μια "κακή τράπεζα", που θα πουλάει ομόλογα και θα συγκεντρώνει περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ (47 δισεκατομμύρια δολάρια) μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνώριζαν το σχέδιο.

"Είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη συναλλαγή με δομημένη χρηματοδότηση, επειδή αναμιγνύει πολύπλοκα φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα", δήλωσε ο Jerome Legras, επικεφαλής της έρευνας στην Axiom Alternative Investments, πρώην βετεράνος της ομάδας δομημένης χρηματοδότησης της Societe Generale SA. "Είναι δύσκολο να δούμε αν υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου".

Εάν αυτό δεν είναι αρκετά περίπλοκο, ένας μια από τις πηγές δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν τόσο το σχέδιο αυτό όσο και ένα παράλληλο που προτάθηκε τον περασμένο μήνα από το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προβλέπει ένα SPV που χρηματοδοτείται εν μέρει από κρατικά μετρητά και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση. Ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ιταλία βοήθησε τα πιστωτικά ιδρύματα να εκφορτώσουν ένα σημαντικό ποσό από το μακροχρόνιο χρέος τους.

Η είδηση αρχικά χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να βοηθήσει τις τράπεζες της να απαλλαγούν από την «κακή» δανειακή επιβάρυνση, προκειμένου να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας της. Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν αύξηση την Τρίτη - αν και ξεκίνησαν από χαμηλή βάση, καθώς έχουν βυθιστεί εδώ και μήνες.

"Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. "Θα ήταν άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιό μας".

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει χάσει περισσότερο από 60% φέτος, σημείωσε άνοδο έως 7% προτού κλείσει κατά 1,8% υψηλότερα. Η αντίστοιχη της Eurobank Ergasias SA διατήρησε τα κέρδη της, κλείνοντας κατά 9% υψηλότερα, αλλά παρ' όλα αυτά έχει συρρικνωθεί εντός του 2018 κατά 28%.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν τμήματα αυτής της πρωτοβουλίας που δεν μας είναι γνωστά, δήλωσε ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής του τομέα ερευνών στην Eurobank Equities. Ωστόσο, «το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν πρόσθετες προσπάθειες για να βοηθηθεί η έναρξη της διαδικασίας βελτίωσης του ισολογισμού θα μπορούσε να γίνει θετικά δεκτό από την αγορά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το SPV αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, σύμφωνα με τον Legras. Η προτεινόμενη οντότητα δομή πίστωσης αναβαλλόμενου φόρου θα χρειαστεί πιθανώς να ζητήσει πιστοληπτική διαβάθμιση και, στη συνέχεια, οι επενδυτές σε ομόλογα που εκδίδονται από το SPV θα πρέπει να μελετήσουν πολλές περίπλοκες φορολογικές επιπτώσεις.