Τα μυστικά του σχεδίου «Cairo» της Eurobank για τα κόκκινα δάνεια

01/02/2019, 11:02
1

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συλλογής και πακεταρίσματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 7 δισ. ευρώ – κυρίως επιχειρηματικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εταιρειών - από τη διοίκηση της Eurobank προκειμένου να μεταφερθούν όσον το δυνατόν συντομότερα στην εταιρεία ειδικού σκοπού, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει εντός του 2019.

Αμέσως μετά την μεταφορά τους στο SPV τα 7 δισ. ευρώ θα τιτλοποιηθούν και το project θα φέρει την επωνυμία «Cairo». Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πλην των 7 δισ. ευρώ η τράπεζα σχεδιάζεται πρόσθετη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, έως το τέλος Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών (project Pillar).

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για το project Pillar, πηγές με γνώση της διαδικασίας, τονίζουν στο Euro2day.gr ότι περισσότεροι από 5 επενδυτές κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα μη δεσμευτικές προσφορές.

Ηγέτης της αγοράς

Το SPV στο οποίο θα μεταφερθούν τα 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αποτελέσει την μετεξέλιξη-αναβάθμιση της υφιστάμενης εταιρείας διαχείρισης NPEs που έχει η Eurobank, της Financial Planning Services, στην οποία η τράπεζα έχει ήδη μεταφέρει εδώ και καιρό μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 14 δισ. ευρώ (σ.σ. στα οποία συμπεριλαμβάνεται σημαντικό ποσοστό των υπό τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ).

Πλην των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας η FPS – η οποία πήρε την πρώτη άδεια διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος – έχει αναλάβει την διαχείριση κόκκινων δανείων κι άλλων τραπεζών και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2019 το νέο SPV που θα δημιουργηθεί θα φθάσει να διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στόχος της Eurobank είναι εντός της επόμενης διετίας – έως το τέλος του 2020 – η εταιρεία ειδικού σκοπού να διαχειρίζεται 30-40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην δευτερογενή αγορά NPEs. Επικεφαλής του εγχειρήματος και του SPV θα αναλάβει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης και το προσωπικό που θα τρέξει το τιτάνιο project θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την τράπεζα.

Deal με ξένο παίχτη

Το τρίτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μετοχική συνεργασία του SPV της τράπεζας με ξένη εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης και πώλησης κόκκινων δανείων.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Fortress και την Pimco με στόχο την σύμπραξη δυνάμεων και την διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου από την δεξαμενή των 50 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα οποία έχουν δεσμευθεί να τα μειώσουν οι τράπεζες από το 2019 έως και το 2021.