Οι επιπτώσεις στις τράπεζες από μια μείωση επιτοκίων

10/09/2019, 14:01
how-much-are-bank-ceos-paid-we-have-the-answer (1)

Mια μείωση κατά 20 μονάδες βάσης στα επιτόκια της ΕΚΤ θα χαμηλώσει τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπακών τραπεζών κατά 6% εκτιμά η Goldman Sachs σε σημερινή έκθεση της για τις τράπεζες.

Με και μεγαλύτερη μείωση, κατά 30 μονάδες, τότε το χτύπημα στην κερδοφορία των τραπεζών θα φθάσει τα 8,3 δις. ευρώ για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Goldman Sachs τονίζει ότι εάν ακολουθηθεί το ελβετικό μοντέλο (με αρνητικά επιτόκια) τότε μπορούν να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και οι τέσσερις συστημικές (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς). Η Eurobank λ.χ με 20% μείωση θα έχει άνοδο 15% στην μετοχή και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% καταλαμβάνοντας την 25η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Προβλέψεις για την ευρωζώνη και τα μέτρα της ΕΚΤ

Δεδομένης της αδυναμίας στο momentum και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, η GS υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ και τώρα αναμένει τεχνική ύφεση στη Γερμανία.

Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να παραδώσει ένα τρίπτυχο πακέτο χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα.

Πρώτον, αναμένουν μείωση επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης. «Η ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει με ένα σύστημα κλιμακωτής μείωσης», τονίζουν οι αναλυτές.

Δεύτερον, αναμένουν ένα νέο QE με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αναμένουν πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 30 δισ. μηνιαίως για εννέα μήνες.

Τρίτον, η GS αναφέρει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι πιθανό να ενισχύσει την καθοδήγησή (guidance) με ισχυρότερη σύνδεση με τον πληθωρισμό και έμφαση στη συμμετρία του στόχου για τον πληθωρισμό.

«Αν και το αναμενόμενο πακέτο θα βοηθήσει στην αποφυγή μιας ύφεσης σε όλη την περιοχή, βλέπουμε μια παρατεταμένη επιβράδυνση. Επομένως, τώρα αναμένουμε περαιτέρω περικοπή επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης και επέκταση του QE το πρώτο τρίμηνο του 2020. Επιπλέον, περιμένουμε το Διοικητικό Συμβούλιο να ενεργήσει αποφασιστικά εάν η ευρωζώνη εισέλθει σε ύφεση, με περαιτέρω περικοπή επιτοκίων και επέκταση του QE με ταυτόχρονη χαλάρωση των ορίων του», τονίζει η ανάλυση της τράπεζας.