Έλληνες επιχειρηματίες στο σκάνδαλο της Halkbank

14/06/2020, 20:52
4_Halkbank

Οι κατηγορίες για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν που παρέμεναν για αρκετό καιρό «παγωμένες» από την Ουάσινγκτον απαγγέλθηκαν επίσημα πριν λίγο καιρό, με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να στέλνει στο δικαστήριο την τράπεζα του Ερντογάν, την κρατική Halkbank, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε συντονισμένο και εκτεταμένο σχέδιο παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Παράλληλα, τρέχει άλλη έρευνα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Το παράπτωμα επισείει πρόστιμα δισεκατομμυρίων για την τουρκική κρατική τράπεζα που έχει συνδεθεί προσωπικά με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει πιέσει άμεσα και έμμεσα να μην προχωρήσει η έρευνα καθώς θα εξέθετε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας σε τεράστιο ρίσκο.
Θέση στο θέμα πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέροντας ότι «αποτελεί μια ένδειξη του συναισθηματικού τρόπου με τον οποίο λειτουργούν στην Αμερική. Αυτή η υπόθεση είχε κλείσει. Τώρα, άνοιξε ξανά έπειτα από μια παράνομη και άσχημη πράξη του εισαγγελέα στη νότια Νέα Υόρκη. Θα δούμε τις αποφάσεις και θα λάβουμε τα νόμιμα μέτρα που μας αναλογούν».
Το ξεχωριστό στοιχείο στην υπόθεση της Halkbank είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο που έχουν συντάξει οι αμερικανικές αρχές αναφέρονται και δύο εταιρίες που σχετίζονται έμμεσα με δύο Έλληνες επιχειρηματίες πρώτου μεγέθους.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι, όταν ανοίξουν τέτοιοι φάκελοι στις ΗΠΑ, δύσκολα κλείνουν, τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα.