Eυρωπαϊκές τράπεζες: "Κόκκινα δάνεια" και επιτόκια τα δυο μεγάλα αγκάθια μετά την κρίση του COVID 19

22/02/2021, 23:01
Eυρωπαϊκές τράπεζες:

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του COVID 19, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις που αν δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν είναι βέβαιο ότι θα τις φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση, εκτιμά έρευνα του CNBC. 

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της κρίσης της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολύ ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση τώρα από ό, τι στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις πολύ αυστηρότερες απαιτήσεις που επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές μετά το "σοκ" του 2008 - και οι οποίες φαίνεται να αποδίδουν.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τόσο βέβαιες για τις κεφαλαιακές τους θέσεις που ορισμένες είναι ακόμη έτοιμες να συνεχίσουν τις πληρωμές μερισμάτων και φέτος, παρά τις προειδοποιήσεις των ρυθμιστικών αρχών που ζητούν προσοχή.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε δει επιδείνωση στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, ακόμ,η από την έναρξη της κρίσης», δήλωσε ο Arnaud Journois, αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar, για το τελευταίο σύνολο τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Fahed Kunwar, επικεφαλής του τομέα έρευνας μετοχικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών της Redburn, δήλωσε επίσης ότι τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα ήταν «ισχυρά» με τα τρία τέταρτα των τραπεζών να κερδίζουν έσοδα και να πλησιάζουν κατά 90% τις προβλέψεις.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν από μέτρα τόνωσης που εισήγαγαν οι κυβερνήσεις, αλλά και από πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας. Τ

Αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει κατά το επόμενο έτος, καθώς οι φορολογικές και νομισματικές παρεμβάσεις ενδέχεται να μειωθούν.

«Τα "κόκκινα" δάνεια θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα στον επόμενο χρόνο. Τότε θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο άσχημα είναι η κατάσταση στον επιχειρηματικό τομέα », δήλωσε ο Nick Andrews, αναλυτής της ευρωπαϊκής εταιρείας επενδύσεων Gavekal.

Η Elisabeth Rudman, επικεφαλής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην DBRS Morningstar, δήλωσε επίσης ότι «το πλήρες επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί».

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ανακοινώσει ότι αίρουν την οικονομική υποστήριξη, αλλά καθώς η κρίση υγείας επιβραδύνεται και οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, πιθανότατα θα αποσύρουν τη βοήθειά τους. Αυτό θα ασκήσει πίεση σε ορισμένες εταιρείες, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους και να οδηγηθούν σε αίτηση πτώχευσης.

«Όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης, αναμένουμε αύξηση των αθετήσεων υποχρεώσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες», πρόσθεσε η Rudman.

Η δεύτερη πρόκληση είναι τα επιτόκια. «Ένας κίνδυνος είναι εάν τα επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά, αυτό θα αυξήσει το κόστος της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας», δήλωσε ο Jes Staley, Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays, στο CNBC την Πέμπτη.

Τα επιτόκια μειώθηκαν και έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα μετά την πανδημία, αλλά οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησής τους εάν οι τιμές αυξηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.

Πρόκειται για μικρότερο κίνδυνο στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον Andrews της Gavekal, όπου οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού συνδέονταν με έκτακτα γεγονότα, όπως νέοι κανόνες για τους φόρους καταναλωτών στη Γερμανία.

Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον στόχο πληθωρισμού της Τράπεζας της Αγγλίας αργότερα μέσα στο τρέχον έτος, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.