Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες και οι μετοχές της ανάκαμψης

07/03/2021, 09:11
Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες και οι μετοχές της ανάκαμψης

Παρά το σκληρό Lockdown, η αγορά έχει αρχίσει να αποτυπώνει θετικές προοπτικές στις κυκλικές μετοχές ( Τράπεζες, εταιρείες μετάλλων, εμπορίου κ.α_) εν όψει της ανάπτυξης μετά το απαγορευτικό - και παρά  το γεγονός ότι, δεν σημειώνονται ακόμη πλειστηριασμοί καθώς είναι υπο αναβολή μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αν και η μικρή ελληνική οικονομία δεν έχει δει ένα ουσιαστικό “φως” για τον τουρισμό, υπάρχουν σημάδια, όπως τα αποτελέσματα της Autohellas, τα οποία εκπέμπουν αισιοδοξία ότι, θα ξεκινήσουν οι κρατήσεις απο τα τέλη Μαρτίου και μετά.

Και φυσικά η άνοδος ήλθε καθώς οι ξένοι οίκοι ( Goldman Sachs, Jp Morgan, Hsbc ) ενεργοποίησαν αγορές τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και σε μη τραπεζικές, όπως Βιοχάλκο, Γεκ- Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Αutohellas. Παρά τους τζίρους που παραμένουν κάτω απο 100 εκατ. ευρώ -και δεν προσφέρουν μια ευστάθεια- παρατηρείται μια σταδιακή βελτίωση πριν ξεκινήσει ο γύρος της άντλησης κεφαλαίων απο τις τράπεζες ή εγχώρια ομολογιακά δάνεια.

H τραπεζοκεντρική ελληνική αγορά φαίνεται ως “παρίας” έναντι των ανεπτυγμένων αγορών καθώς λ.χ όσες μονάδες κερδίζει ο Νasdaq σε μια ημέρα, τόσο είναι ο ελληνικός Δείκτης 800 μονάδες. Δίχως το μεγάλο “προϊόν” της ελληνικής οικονομίας ( κόκκινα δάνεια ) το ελληνικό χρηματιστήριο ίσως να ήταν και πλήρως ημιθανές καθώς η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών ( μείωση σε διψήφια ποσοστά για το 2021 και μονοψήφιο ποσοστό για το 2022 ) συγκέντρωσε ξένους επενδυτές οι οποίοι παρά την αύξηση ορισμένων δεικτών ( P/bv ) σε τραπεζικές μετοχές προχώρησαν σε αγορές δείχνοντας εμπιστοσύνη σχετικά με τις δεσμεύσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση, όμως, όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός είναι αποφασισμένη να μειώσει το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 5% μέχρι το 2022, έτσι η ελληνική αγορά οδεύει προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη η οποία θα αλλάξει άρδην την εικόνα στην ελληνική αγορά καθώς το χρηματιστήριο θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά προσελκύοντας περισσότερα κεφάλαια.

Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της ανόδου - Αlpha bank – Εurobank – Εθνική

– μικρότερη η άνοδος σε Πειραιώς

Πρωταγωνιστές στην άνοδο την τελευταία εβδομάδα από τις τράπεζες ήταν η μετοχή της Alpha Βank με άνοδο 16,9% ( σ.ς οι αποδόσεις των μετοχών είναι εβδομαδιαίες μέχρι την περασμένη Πέμπτη ) ύστερα απο την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της τιτλοποίησης Galaxy, ύψους 10,7 δις. ευρώ, αλλά και με την ταχύτατη έκδοση του ομολόγου Tier ii 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 5,5%. Μπορεί η τελική απόδοση να μην ικανοποιεί ωστόσο, επειδή το υφιστάμενο ομόλογο tier ii βρισκόταν στο 97%, το αναμενόμενο επιτόκιο υπολογιζόταν μεταξύ 4,5-5%. Ωστόσο, η τράπεζα χαμηλώνει τις επιπτώσεις απο τις ζημιές της τιτλοποίησης.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank περίπου 150 μονάδες βάσης. Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, να σημειωθεί, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της συστημικής τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,3%. Αυτό σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες όπως το πρόσφατο swap με το Ελληνικό Δημόσιο, θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια, κάτι που θα βοηθήσει στην απορρόφηση σημαντικού μέρους της επίπτωσης της τιτλοποίησης-μαμούθ Galaxy.

Ιδιαίτερη δυναμική επέδειξε και η μετοχή της Eurobank καθώς με άνοδο 9-,46% ανήλθε κοντά σε νέα υψηλά έτους ( 0,69 ευρώ ) και σε επίπεδα τιμών τα οποία θεωρούνται “ακριβά”. Η αναμενόμενη, όμως, υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων κάνει τους αναλυτές να δίνουν μια υψηλή τιμή – στόχο στα 0,80 ευρώ, δικαιολογώντας το ράλυ της μετοχής μέσα στην εβδομάδα.

Με άνοδο 9,5% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καθώς η Τράπεζα με μια κίνηση θα μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφού δέχθηκε τέσσερις προσφορές για το πακέτο δανείων Frontier, ύψους 6,1 δις. ευρώ. Με κέρδη 5,25% η Τράπεζα Πειραιώς αφού κατατέθηκε τελικώς ο νέος νόμος του ΤΧΣ – έτσι θα συμμετάσχει στην αύξηση είτε ολικώς στο ποσοστό, είτε κατά ένα μέρος.

Βιοχάλκο – AΡΑΙΓ- Μπέλα-ΓΕΚ-Τέρνα

Μεγάλος πρωταγωνιστής η μετοχή του ομίλου Βιοχάλκο με άνοδο 11%, αλλά και η θυγατρική Elvalhalcor ( 6,5% ), καθώς την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε η είσοδος της μετοχής της Βιοχάλκο σε πέντε δείκτες του Stoxx, τόσο στις ανεπτυγμένες αγορές όσο και τις αναδυόμενες. Η είσοδος θα εφαρμοστεί απο τις 22 Μαρτίου, έτσι αναμένονται εισροές κεφαλαίων στην μετοχή. Η εταιρεία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο εξαιτίας της κεφαλαιοποίησης της ( 1 δις. ευρώ ) η οποία υπολείπεται απο την αξία των θυγατρικών που την απαρτίζουν ( Elvalhalcor, Cenergy, Noval, Σιδενόρ, stomana ). Μόνο η θυγατρική ακινήτων , η Noval Properties κατέχει χαρτοφυλάκιο αξίας 368 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η Elvalhalcor με απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, θα έχει μηδενικούς δασμούς καθώς μετά απο έρευνα ετών αποδείχθηκε ότι δεν χρησιμοποιεί πρακτικές dumping, δηλαδή δεν πωλεί κάτω του κόστους.

Με άνοδο κοντά στο 11% και η Jumbo καθώς η εταιρεία θα ανοίξει καταστήματα – όταν ανοίξει η αγορά με την μέθοδο εντός του καταστάματος.

Με κέρδη 10,14% η μετοχή της Αegean καθώς εν όψει της αύξησης κεφαλαίου η μετοχή “τρέχει”, επειδή όσο πιο υψηλά διαμορφωθεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου, τότε η Aegean θα αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή τα warrants, όπως προβλέπει ο νόμος ( σ.σ ο νόμος προβλέπει ότι, μετά το δεύτερο έτος της κρατικής ενίσχυσης κατά 120 εκατ. ευρώ και εξήντα ημέρες μετά την δήλωσης πρόθεσης από το Δημόσιο για την άσκηση των δικαιωμάτων η Αegean έχει την δυνατότητα της αγοράς των μετοχών αν αφαιρέσουμε από την τότε αγοραία τιμή την τιμή της διάθεσης της αύξησης κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ.

Με εβδομαδιαία κέρδη 7,4% και η Γεκ- Τέρνα καθώς παρατηρούνται πωλήσεις ( αλλαγές ) από την Τέρνα Ενερεγειακή για την μετοχή της μητρικής Γεκ- Τέρνα, ενώ αρκετοί θεσμικοί θεωρούν ότι η Γεκ- Τέρνα θα είναι η ωφελημένη εξαιτίας της διαμάχης στην Ελλάκτωρ.