Χ. Απαλαγάκη (ΕΕΕ): Αποτέλεσμα πολλών παραγόντων η επιτυχία μείωσης των «κόκκινων» δανείων

18/03/2021, 13:20
Χ. Απαλαγάκη (ΕΕΕ): Αποτέλεσμα πολλών παραγόντων η επιτυχία μείωσης των «κόκκινων» δανείων

Η επιτυχία που κατέγραψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόσο στην ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και στην εντυπωσιακή στήριξη των δανειοληπτών, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, είπε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη, στον θεσμικό της χαιρετισμό στο διαδικτυακό συνέδριο NPL Forum.

Ειδικότερα, η κα Απαλαγάκη σημείωσε ότι κατά την έναρξη της επιδημιολογικής κρίσης υπήρχε θεσμική ετοιμότητα, κυρίως χάρις στις πολλές προσπάθειες των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και λόγω της καθοριστικής συμβολής του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ Ι», που πέτυχε πλήρως, προετοιμάζοντας το έδαφος για το «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ».

Επίσης, υπήρξε κοινή συντονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας, του τραπεζικού συστήματος, των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και σοβαρή ανταπόκριση και ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ειδικά στην έναρξη της υγειονομικής κρίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υλοποίησε ταχύτατα την εποπτική ευελιξία που υπήρχε. Παρόλα αυτά ήδη από το 2019 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των συναινετικών ρυθμίσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και αυτό μας δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα, τόνισε η γενική γραμματέας της ΕΕΤ.

«Από τη σκοπιά των δανειοληπτών ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί νομοτεχνικά επιτυχία, διότι ενοποιεί και κωδικοποιεί την διάσπαρτη μέχρι σήμερα νομοθεσία αφερεγγυότητας. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αρχίζει να ισχύει σταδιακά σε ένα περιβάλλον νομοθετικής σταθερότητας. Το κρίσιμο, ωστόσο είναι να υπάρξει στην πράξη αποτελεσματική του εφαρμογή και κυρίως να μην γίνουν καταστρατηγήσεις, αλλά να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους δανειολήπτες (επιχειρήσεις ή ιδιώτες) βρέθηκαν ανυπαίτια σε αδυναμία πληρωμής», επισήμανε.