Πειραιώς: Δεν υπάρχει επιστροφή για την αύξηση κεφαλαίου

24/03/2021, 10:23
Πειραιώς: Δεν υπάρχει επιστροφή για την αύξηση κεφαλαίου

Το 2015 ύστερα από την περήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη οι μέτοχοι των Τραπεζών μηδένισαν και οδηγηθήκαμε στην ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές αναγκαστικές.

Οι τιμές που προσέφεραν οι επενδυτές (0,30 φορές την λογιστική αξία), ήταν συγκεκριμένες και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Και η Τράπεζα Πειραιώς στη οποία έχουν καεί διαχρονικά τα υψηλότερα κεφάλαια των φορολογουμένων βρέθηκε με μετόχους το κράτος και τον J. Paulson.

Έξι χρόνια μετά για να εισέλθουν οι νέοι επενδυτές, οι παλαιοί μέτοχοι θα υποστούν συντριπτική αραίωση της αξίας των μετοχών τους. Το ερώτημα των ξένων επενδυτών είναι συγκεκριμένο: Θα αντέξει το Μέγαρο Μαξίμου στις πιέσεις από Σύριζα λ.χ ή θα επαναφέρει τα δικαιώματα των μετόχων που καταργήθηκαν στην αύξηση;

Η απάντηση είναι ότι όταν έχεις κλείσει το βιβλίο της αύξησης κεφαλαίου και μένουν σχεδόν 20 ημέρες δεν υπάρχει επιστροφή. Στο εξωτερικό θα στηθεί το βιβλίο προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση και ένα εύρος τιμών όπου οι επενδυτές θα βάλουν τις προσφορές τους και στην Ελλάδα Δημόσια προσφορά με προτιμησιακή κατανομή για τους Έλληνες μετόχους.

Η Τράπεζα, μετά την αύξηση θα διαπραγματεύεται 0,20 φορές την λογιστική της αξία -όπως υπολογίζουν οι ξένοι επενδυτές – άρα θα είναι πολύ ελκυστική με βάση και το σχέδιο Sunrise για το καθάρισμα των κόκκινων δανείων.

Όταν οι ξένες μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών διαπραγματεύονται με Δείκτη τιμή προς λογιστική αξία 0,80 φορές, η μετοχή της Πειραιώς θα έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου.