Alpha Bank: Εγκρίθηκε η διάσπαση του τραπεζικού κλάδου

02/04/2021, 19:01
Alpha Bank: Εγκρίθηκε η διάσπαση του τραπεζικού κλάδου

Την διάσπαση του τραπεζικού κλάδου ενέκρινε η σημερινή,  έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, στη συνέλευση συμμετείχαν αυτοπροσώπως ή διά αντιπροσώπου 353 Μέτοχοι, εκπροσωπούντες 874.235.593 κοινές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές επί συνόλου 1.545.981.097 κοινών, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλων μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων μετοχών που εκδόθηκαν υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (άρθρο 7α παρ. 3 ν. 3864/2010, όπως ισχύει), ήτοι ποσοστό 56,55% του ψηφίζοντος μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

- Θέμα 1ο: (α) Έγκριση (i) της διάσπασης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» δι’ απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας με σύσταση νέας εταιρείας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 2515/1997, της παρ. 3 του άρθρου 54, της παρ. 3 του άρθρου 57 και των άρθρων 59-74 και 140 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν και (ii) του από 15.9.2020 Σχεδίου Πράξης Διάσπασης, περιλαμβανομένου του από 30.6.2020 Ισολογισμού Μετασχηματισμού. (β) Έγκριση του Καταστατικού της επωφελούμενης νέας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, της πρώτης Επιτροπής Ελέγχου και του τακτικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή αυτής. (γ) Παροχή εξουσιοδοτήσεων.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με απαρτία και πλειοψηφία που υπερβαίνουν το όριο του νόμου: Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα πρόοδο του Στρατηγικού Σχεδίου που έχει εκπονήσει και ανακοινώσει η Τράπεζα για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης και τη βελτιστοποίηση της οργανωτικής και της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου της, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου αποτελεί η απόφαση Διάσπασης της Τράπεζας:

(α) Ενέκρινε τη διάσπαση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» δι’ απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας με σύσταση νέας εταιρείας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 2515/1997, της παρ. 3 του άρθρου 54, της παρ. 3 του άρθρου 57 και των άρθρων 59 έως και 74 και 140 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν, καθώς και όλες τις ενέργειες, τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο ή/και από οποιονδήποτε άλλο εκπρόσωπο της Τράπεζας αναφορικά με τη Διάσπαση. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της Διάσπασης οι μετοχές της Διασπώμενης θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ τα προσωπικά δεδομένα των Μετόχων της θα εξακολουθήσουν να τηρούνται από τη διασπώμενη, που θα παραμείνει υπεύθυνη επεξεργασίας αυτών.

(β) Ενέκρινε το από 15.9.2020 Σχέδιο Πράξης Διάσπασης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» δι’ απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας με σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 2515/1997, της παρ. 3 του άρθρου 54, της παρ. 3 του άρθρου 57 και των άρθρων 59 έως και 74 και 140 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν, περιλαμβανομένου του από 30.6.2020 Ισολογισμού Μετασχηματισμού, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

(γ) Ενέκρινε το Καταστατικό της Eπωφελούμενης, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, της πρώτης Επιτροπής Ελέγχου και του τακτικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή της Επωφελούμενης, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

(δ) Εξουσιοδότησε:

(i) τους κ.κ. Λ.Α. Παπαγαρυφάλλου, Ν.Ρ. Χρυσανθόπουλο, Μ.Δ. Αντωνίου, Ν.Π. Ζαγορήσιο και Γ.Χ. Καμπαδέλλη, προκειμένου, ενεργώντας ανά δύο από κοινού, να υπογράψουν την οριστική Πράξη Διάσπασης, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Επωφελούμενης, που θα περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, υπό τους βασικούς όρους που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Πράξης Διάσπασης, και κάθε συμπληρωματική, παρακολουθηματική, τροποποιητική ή πρόσθετη πράξη αυτής, καθώς και να υπογράψουν ατομικά οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, αίτηση ή δήλωση απαιτηθεί, καθώς και να προβούν σε κάθε συναφή, αναγκαία ή σκόπιμη ενέργεια για την ολοκλήρωση της Διάσπασης, δικαιούμενοι επίσης να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους, συμβούλους ή Υπαλλήλους της Τράπεζας για όλες ή ορισμένες από τις ανωτέρω εντολές,

(ii) τους κ.κ. Λ.Α. Παπαγαρυφάλλου, Ν.Ρ. Χρυσανθόπουλο, Μ.Δ. Αντωνίου, Ν.Π. Ζαγορήσιο και Γ.Χ. Καμπαδέλλη, προκειμένου, ενεργώντας ανά δύο από κοινού, καθ’ όλη τη διάρκεια και μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης, να συντάσσουν, να υπογράφουν, να υποβάλλουν και να παραλαμβάνουν δηλώσεις, αιτήσεις και γενικά κάθε άλλο σχετικό έγγραφο και να προβαίνουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ενώπιον κάθε εποπτικής αρχής ή/και φορέα ή/και οργανισμού του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή (ενδεικτικά αναφερομένων, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής της αίτησης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος της Διασπώμενης και στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήματος για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος στην Επωφελούμενη), με σκοπό τη λήψη όλων των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Διάσπασης, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, όπως εκάστοτε ισχύει, δικαιούμενοι επίσης να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους, συμβούλους ή Υπαλλήλους της Τράπεζας για όλες ή ορισμένες από τις ανωτέρω εντολές.

ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 874.183.886 (99,99%) ΑΠΟΧΕΣ: 51.707 (0,01%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 874.103.886 (99,98%) ΚΑΤΑ: 80.000 (0,01%)

- Θέμα 2ο: Τροποποίηση του Καταστατικού της διασπώμενης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», συνεπεία της διάσπασης δι’ απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας. Παροχή εξουσιοδοτήσεων.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με απαρτία και πλειοψηφία που υπερβαίνουν το όριο του νόμου: (α) Ενέκρινε την τροποποίηση του Καταστατικού της Διασπώμενης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, με τροποποίηση, προσθήκη ή/και αναδιατύπωση των άρθρων αυτού, με σκοπό την προσαρμογή του συνεπεία της διάσπασης δι’ απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας. (β) Εξουσιοδότησε τους κ.κ. Λ.Α. Παπαγαρυφάλλου, Ν.Ρ. Χρυσανθόπουλο, Μ.Δ. Αντωνίου, Ν.Π. Ζαγορήσιο και Γ.Χ. Καμπαδέλλη να υπογράψουν, ενεργώντας ανά δύο από κοινού, κάθε σχετικό έγγραφο και να προβούν σε κάθε συναφή, αναγκαία ή σκόπιμη ενέργεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση της τροποποίησης του Καταστατικού, δικαιούμενοι επίσης να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους, συμβούλου