Γ. Στουρνάρας: Καταστροφική η συνολική διαγραφή χρεών

12/04/2021, 12:19
Γ. Στουρνάρας: Καταστροφική η συνολική διαγραφή χρεών

Οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να χορηγήσουν δάνεια στον επιθυμητό βαθμό εάν δεν καθαρίσουν τον ισολογισμό τους από τα κόκκινα δάνεια τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάρας, που παρότι αναγνώρισε ότι  έχει γίνει πρόοδος, εντούτοις επεσήμανε ότι στον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών απομένουν 47 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, δηλαδή περίπου το 30% του συνόλου, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στο 2,8%.

«Θα ήθελα να δω τις τράπεζες να δίνουν περισσότερες πιστώσεις», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Special Report» του ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι πρώτον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει μεγάλη αύξηση στις καταθέσεις τους μέσα στην πανδημία και δεύτερον λαμβάνουν -όπως και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες- δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο προκειμένου να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της λογικής των συνολικών διαγραφών χρεών, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχουμε εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα καταστραφεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η όποια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να γίνει μέσω συνολικών διαγραφών, τόνισε.

«Οι τράπεζες σήμερα προσφέρουν προϊόντα. Το κράτος επίσης προσφέρει λύσεις, αλλά σε συνεργαζόμενους, όμως, δανειολήπτες, όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και μέχρι τώρα αξιοποιούσαν τα παραθυράκια του νόμου για να μην πληρώσουν. Διότι αυτό πέφτει μετά πάνω στην υπόλοιπη κοινωνία, το πρόβλημα αυτό. Είναι πάρα πολύ αρνητικό για τον ανταγωνισμό όσον αφορά τις επιχειρήσεις», εξήγησε.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τη μετατόπιση των παραγωγικών πόρων προς τους τομείς που εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές. Η εργασία πρέπει να εκπαιδευτεί στους κλάδους που ανατέλλουν μετά την πανδημία, ώστε να υπάρχει μία ομαλή μετατόπιση της εργασίας από τους κλάδους που δύουν, εξήγησε. Θα πρέπει να υπάρχουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ένα δίχτυ ασφαλείας, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.