Τράπεζα Πειραιώς: Έως 1,38 δισ. ευρώ το ύψος της ΑΜΚ με απόφαση του δ.σ.

16/04/2021, 20:01
Τράπεζα Πειραιώς: Έως 1,38 δισ. ευρώ το ύψος της ΑΜΚ με απόφαση του δ.σ.

Σε 1,2 έως 1,38 δισ. ευρώ ανέρχονται, τελικά, τα νέα κεφάλαια που στοχεύει να αντλήσει η Τράπεζα Πειραιώς από την αγορά. 

Πρόκειται, δηλαδή, για άντληση υψηλότερων κεφαλαίων από αυτά που περίμενε η αγορά καθώς το Δ.Σ. της Πειραιώς Financial Holdings, εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών με εύρος διάθεσης μεταξύ 1 με 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση την παραπάνω απόφαση το ύψος της ΑΜΚ θα κινηθεί μεταξύ 1,2 με 1,38 δισ. ευρώ, ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται για τη συμμετοχή στην έκδοση. Την ίδια στιγμή, η επιδίωξη άντλησης ως 1,38 δισ. ευρώ διευκολύνει την ανάδειξη βασικού επενδυτή (anchor investor).

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. της Πειραιώς ενέκρινε την παροχή προτιμησιακής μεταχείρισης για τους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετέχουν στη δημόσια εγγραφή (ελληνικό βιβλίο).

Θα δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να λάβουν όσες νέες μετοχές απαιτούνται για να διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών, μετά την ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ως «παλαιοί» μέτοχοι θεωρούνται όσοι είχαν μετοχές πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου για το reverse split, δηλαδή την περασμένη Τρίτη.

Το 85% των νέων μετοχών θα διατεθεί, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σε ξένους επενδυτές, ενώ το 15% μέσω δημόσιας προσφοράς σε εγχώριους ειδικούς και μη επενδυτές.

Η συνδυασμένη προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Απριλίου, εφόσον εγκριθεί, τις προσεχείς ημέρες, το ενημερωτικό δελτίο, ώστε να μπορεί να διατεθεί από την Τρίτη 20 Απριλίου. Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα μείνει ανοικτό ως τις 23 Απριλίου.