Η νέα Πειραιώς με την συμμετοχή του Τζον Πόλσον

21/04/2021, 08:17
Η νέα Πειραιώς με την συμμετοχή του Τζον Πόλσον

Αλλαγή "σελίδας" πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας που έπαιξαν "πρωταγωνιστικό" ρόλο στο παρελθόν.

Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι έτοιμη να υποδεχθεί και "μεγάλα ονόματα" όπως αυτό του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, John Paulson ο οποίος -σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με σκοπό να βοηθήσει την τράπεζα να εξυγιάνει τον ισολογισμό της.

Οπως έγραφε από χθες το axianews.gr ο Paulson - ήδη ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους στη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα - θα αναλάβει ένα σημαντικό μερίδιο μαζί με άλλους anchor investors, στο πλαίσιο της διάθεσης των μετοχών που θα μπορούσε να φτάσει έως τα 1,38 δισ. ευρώ.

Οι Paulson & Co., Helikon Investment Ltd. και Αριστοτέλης Μυστακίδης έχουν συμφωνήσει να αποκτήσουν μερίδια ως βασικοί (cornerstone) επενδυτές. Ο Paulson θα μπορούσε να φτάσει έως και το 18,6% της τράπεζας αντί του 4,6% που κατέχει σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Paulson & Co προτίθεται να βάλει 265 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, η Helikon Investment 75 εκατ. ευρώ και Αρ. Μυστακίδης 40 εκατ. ευρώ. Με βάση το μετοχολόγιο της Πειραιώς Holdings, κατά την έναρξη συνεδρίασης της 19ης Απριλίου, η Paulson & Co κατείχε 2.324.137 μετοχές της Πειραιώς (4,61%) και ο Αρ. Μυστακίδης 1.528.524 μετοχές (3,04%). Η Helikon δεν κατείχε μετοχές.

Μετά την ΑΜΚ, και υπό το σενάριο, που η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στο ανώτατο του εύρους (1,15 ευρώ), η Paulson & Co θα κατέχει το 18,62%, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης το 2,9% και η Helikon το 5,22% της Πειραιώς Financial Holdings. Αθροιστικά, θα κατέχουν το 26,74% με το ΤΧΣ να βρίσκεται στο 27%. Σε αυτό το σενάριο το ΤΧΣ καλύπτει το 25,6% της συνδυασμένης προσφοράς, βάζοντας 353,3 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εξυγίανσης από την Πειραιώς που περιλαμβάνει επίσης την μείωση του δείκτη των επισφαλών δανείων κάτω από το 3% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, από 45% το προηγούμενο έτος, και ένα σχέδιο για την πώληση νέου χρέους μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει το πρακτορείο.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μετοχών -περίπου το 85%- αναμένεται να κατευθυνθεί σε θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), αναφέρει το Bloomberg. Ανάλογα με το ποσό που θα αντλήσει η Πειραιώς τις επόμενες ημέρες, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να δει το μερίδιο του που φτάνει το 61% να μειώνεται στο μισό, αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης.