Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί των τραπεζών

17/05/2021, 09:01
Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί των τραπεζών

Με ηχηρά ονόματα πρώην κραταιών επιχειρηματιών και νυν εκπεσόντων στα πινάκια, οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν και πάλι.

Ωστόσο στην πράξη το ηλεκτρονικό σφυρί θα χρειαστεί ακόμα λίγο χρόνο για να κτυπήσει…

Οσοι πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν το δικαίωμα εκ του νόμου να προχωρήσουν σε ανακοπή της διαδικασίας, γεγονός που παίρνει το λιγότερο γύρω στους δύο μήνες.

Ενώ ουσιαστικά για τις κατοικίες των κορωνόπληκτων το σφυρί θα χτυπήσει από το Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής, αλλά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 19 Μαϊου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός 3 πολυτελών διαμερισμάτων που ανήκουν τον κ. Μιχάλη Γουλανδρή με τιμή πρώτης προσφοράς (συνολικά για τα τρία διαμερίσματα) τα 12,5 εκατ ευρώ, από την Intrum.

Ενώ στο σφυρί βγαίνει και ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Δρεπάνι του Πόρου, ιδιοκτησίας του κ. Μπάμπη Βωβού, επίσης στις 19 Μαΐου, με τιμή πρώτης προσφοράς 7,350 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Alpha Bank. Και στις 26 Μαΐου η εμβληματική βίλα του κ. Λάκη Γαβαλά στη Φτελιά της Μυκόνου, από την Alpha Bank με τιμή πρώτης προσφοράς 1,58 εκατ ευρώ.

Αν και οι πλειστηριασμοί είναι αναρτημένοι είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν τελικά.

Οι καθυστερήσεις στη διενέργεια των πλειστηριασμών δυσαρεστεί τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης καθώς πάνε πίσω τα πλάνα για ανακτήσεις που έχουν υπολογίσει και στην περίπτωση των servicers «κτυπάνε» τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σχετικά με τις ανακτήσεις.

Να σημειωθεί ότι για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί γύρω στους 500 πλειστηριασμούς που αφορούν κυρίως μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα και πολυτελείς κατοικίες.

Και ενώ στο τέλος του μήνα λήγει η προστασία και για τους κορονόπληκτους, καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε ότι αφορά τον φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Ενώ από τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει και ο νέος πτωχευτικός της Δεύτερης Ευκαιρίας και για τους ιδιωτες.