Οι τράπεζες και πάλι πρωταγωνίστριες

23/08/2021, 08:13
Οι τράπεζες και πάλι πρωταγωνίστριες

Μετά από μια μακρά περίοδο απαξίωσης, μνημονίων και dilution για τους μετόχους, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα από διεθνείς συνθήκες, ελληνική πραγματικότητα αλλά και σωρεία σκανδάλων στις τράπεζες, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα πραγματοποιεί τη μεγάλη επιστροφή και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στις νέες εξελίξεις, έχοντας αφήσει πίσω του κόκκινα δάνεια, βαρίδια σκανδάλων και χαριστικών – προνομιακών ρυθμίσεων, αλλά και πρόσωπα που οδήγησαν το πιστωτικό σύστημα μέσα από τη διαχείριση του σε πλήρη ισοπέδωση!

Μολονότι οι πρωταγωνιστές της κρίσης, της κακοδιαχείρισης και των σκανδάλων την έβγαλαν καθαρή, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που παρείχαν ασυλία, ενώ ορισμένοι εξ αυτών παραδόξως χρησιμοποιούνται ως μέλη των ΔΣ εισηγμένων εταιριών, προφανώς για να τους μεταδώσουν την …επιτυχημένη εμπειρία τους από το τραπεζικό σύστημα (τρομάρα τους), σε γενικές γραμμές το σύστημα φαίνεται να έχει εξυγιανθεί!

Με απτά παραδείγματα αυτά των Alpha και Τρ. Πειραιώς που διαθέτουν επιτυχημένες τεχνοκρατικές διοικήσεις, όπου πρωταγωνιστούν οι κ. Β. Ψάλτης και Χρ. Μεγάλου, οι ενέργειες και αποφάσεις των οποίων, σε συνεννόηση με κυβέρνηση και διεθνείς οίκους όπως η Goldman Sachs, οδήγησαν σε τραπεζικά success stories!

Και ήδη έχουν διενεργήσει επιτυχώς τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου μέσα από τις οποίες το χαρτοφυλάκιο τους εξυγιαίνεται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μέσα και από πλήθος πρόσθετων αποφάσεων και ενεργειών για περαιτέρω ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών και πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας δια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των τεράστιων κονδυλίων που θα διαχυθούν!

Επιπροσθέτως η Eurobank της διοίκησης Φωκ. Καραβία έχοντας πρώτη από όλες περάσει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να πρωτοπορεί και να παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα, έχει σχεδόν πλήρως εξυγιανθεί και πρωταγωνιστεί εξίσου στις εξελίξεις.

Η Εθνική επίσης μετά την αποχώρηση – αποπομπή του διαβόητου Μιχαηλίδη μπήκε στο παιχνίδι γερά και η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του προέδρου δημιουργεί μια νέα δυναμική.

Και ήδη οι πληροφορίες λένε πως η Εθνική δεν πρόκειται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ ούτε το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placement προκειμένου να παραχωρήσει το 20% των μετοχών της τράπεζας σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους!

Με απόλυτη επιτυχία, όπως αναμένονταν, πέρασαν τα stress tests οι 4 συστημικές τράπεζες

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν,

-δεν χωρεί αμφιβολία ότι η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τρ. Πειραιώς για το Α’ εξάμηνο του 2021, έρχεται να καταδείξει αφενός τον ηγετικό ρόλο της πολύπαθης τράπεζας στη νέα τάξη πραγμάτων μετά την απόλυτα επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, αφετέρου την επιστροφή του συνόλου των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην πρωτοκαθεδρία του Χρηματιστηρίου και της ελληνικής οικονομίας.

-Τα αποτελέσματα της πολιτικής Μεγάλου στην Τρ. Πειραιώς σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στο τραπεζικό σύστημα, όπου το νέο περιβάλλον περιλαμβάνει τράπεζες με ισολογισμούς που έχουν εξυγιανθεί, χωρίς κόκκινα δάνεια, χωρίς βαρίδια και αγκυλώσεις του χθες, χωρίς ανάγκη άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων. Καθώς ξεκάθαρα προκύπτει, όπως ήδη τονίστηκε ανωτέρω, πως η Εθνική για παράδειγμα διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου το Φθινόπωρο. Ούτε placement από το ΤΧΣ θα πραγματοποιηθεί!

-Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν θα πάνε για άλλες αυξήσεις σε συνδυασμό με την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία που αποτρέπει μελλοντικές κρατικοποιήσεις, την επιτυχία στα stress tests και το τέλος των σεναρίων για bad bank δημιουργούν προσδοκίες για την διαμόρφωση πλέον ενός πολύ ισχυρού και αξιόπιστου τραπεζικού συστήματος που μπορεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση στο μεγάλο στοίχημα της απορρόφησης και διάθεσης των 72 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ!

Ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούνται προσδοκίες και για καλύτερες ημέρες στο Χρηματιστήριο όπου οι τράπεζες επανακάμπτουν δυναμικά και κατοχυρώνουν και πάλι τον ηγετικό τους ρόλο όπως παλιά!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Πάμε πάλι από την αρχή;