Σε 1,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια των προγραμμάτων της Β. Ελλάδας μέσω της ΕΑΤ

14/09/2021, 22:17
Σε 1,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια των προγραμμάτων της Β. Ελλάδας μέσω της ΕΑΤ

Προσεγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ η αξία των δανείων, που έχουν διατεθεί στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), όπως επισημάνθηκε με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του ιδρύματος και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου των δανείων που έχουν διατεθεί δια της ίδιας οδού στο σύνολο των επικράτειας (8,1 δισ. ευρώ), ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το 77% των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων. Το δε 33% της συνολικής αξίας και του πλήθους του προγράμματος "Εξοικονομώ- Αυτονομώ", έχει διοχετευτεί στις Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας συνεργάζονται στενά με την HDB, όπως επισήμανε η πρόεδρός της, Αθηνά Χατζηπέτρου, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου, που έχει διπλό στόχο: αφενός τον συντονισμό και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για την προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και αφετέρου την αποτελεσματικότερη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

"Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης. Στόχος της HDB είναι να γίνει θεσμός αναφοράς για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Τα χρηματοδοτικά προϊόντα μας είναι στοχευμένα, θεματικά και απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων της περιφέρειας" υπογράμμισε η κα Χατζηπέτρου.

Κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε: "Έχει έρθει η ώρα της ανάπτυξης, μέσα από συνεργασίες που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. Η στενή συνεργασία του ΣΒΕ με την HDB κινείται στην κατεύθυνση αυτή και επιβεβαιώνεται με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με αντικείμενο το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων που ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων τη Περιφέρειας και στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της καινοτομίας και της εξωστρέφειας".

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινές δράσεις και με στόχο τη διαμόρφωση προϋποθέσεων επιτάχυνσης των συνεργασιών ελληνικών εταιρειών με διεθνή οικοσυστήματα για τη δημιουργία ανταγωνιστικών σχημάτων, καθώς και την αμοιβαία συμμετοχή σε δράσεις mentoring και networking.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ