Alpha Bank: Με απόδοση στο 2,625% και κουπόνι 2,5% έκλεισε το βιβλίο προσφορών

16/09/2021, 18:06
Alpha Bank: Με απόδοση στο 2,625% και κουπόνι 2,5% έκλεισε το βιβλίο προσφορών

Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο 2,75% και στη συνέχεια να υποχωρεί στο 2,625%, όπου και διαμορφώθηκε το τελικό pricing, ενώ το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 2,5%.

Η τράπεζα επεδίωκε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, αλλά οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank το οποίο θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου, είναι διάρκειας 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο 5,5 ετών.

Το ομόλογο έχει αξιολόγηση “Caa1” με θετικές προοπτικές από την Moody’s και αναμένεται να βαθμολογηθεί με “B+” από την S&P.

Η Moody’s επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές που δίνει για το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank αντανακλούν την τρέχουσα ανοδική πίεση που έχει το rating της ίδιας της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού και τις προοπτικές, καθώς και τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης της κερδοφορίας.

Αυτή είναι η πρώτη έκδοση τέτοιου τίτλου που πραγματοποιεί η Alpha Bank μετά τον Ιούνιο του 2014 (3ετές τότε), και στόχος είναι η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), ενώ έχουν προηγηθεί δύο εκδόσεις Tier 2 τίτλων.

Η συναλλαγή εκτός από την επίτευξη των στόχων MREL, θα συμβάλλει και στη διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης και την ενίσχυση του προφίλ της Alpha Bank στις διεθνείς αγορές καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση της θέσης ρευστότητας της τράπεζας.