Τον... μίτο της Αριάδνης αναζητούν οι μεγάλοι servicers της αγοράς

22/09/2021, 10:43
Τον... μίτο της Αριάδνης αναζητούν οι μεγάλοι servicers της αγοράς

Η αντίστροφη μέτρηση για να βγει προς πώληση ακόμα ένα «χρυσό» χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων έχει ξεκινήσει.

Μέσα στον Οκτώβριο η PQH πρόκειται να βγάλει προς πώληση το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» που περιλαμβάνει προβληματικά στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, επαγγελματικά δάνεια ύψους 5 δισ ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων με εξασφαλίσεις είχε προγραμματιστεί να βγει προς πώληση από τις αρχές του 2020, ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Πέρα λοιπόν από τις τιτλοποιήσεις, οι servicers προσεχώς θα διαγκωνιστούν για την απόκτηση των πακέτων προβληματικών δανείων που θα βγουν προς πώληση, ενώ αγορά δημιουργείται και στο κομμάτι των επιχιερηματικών απαιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ επιχειρήσεων και των προμηθευτών τους. Αυτές οι οφειλές ύψους αρκετών δις ευρώ, αφ΄ ενός διογκώνονται λόγω της πανδημίας ενώ ανακυκλώνονται και μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών.

Σε ότι αφορά τώρα το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» στόχος της PQH είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Να σημειωθεί ότι η PQH ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν 18 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

Όπως είναι γνωστό η PQH έχει προχωρήσει στην πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος», λογιστικής αξίας 1,1 δισ ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ ευρώ, το οποίο περιελάμβανε προβληματικά δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποκτήθηκε τον Μάιο του 2020 από την Intrum.

Το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» βγαίνει λοιπόν προς πώληση μέσα στον Οκτώβριο και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως το τίμημα είναι δυνατόν να διαμορφωθεί στο 1 δις ευρώ (στο 20% της αξίας του).

Μετά και την πώληση του «Αριάδνη» το εναπομείναν προβληματικό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η PQH θα διαμορφωθεί κοντά στα 3 δισ ευρώ.