Commerzbank: Δεν διαφαίνεται στροφή στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας

27/09/2021, 22:26
Commerzbank: Δεν διαφαίνεται στροφή στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας

Μετά τη νίκη του Σολτς και των Σοσιαλδημοκρατών στις χθεσινές γερμανικές εκλογές, πολλοί επενδυτές και επιχειρηματίες είναι ανακουφισμένοι που μια αριστερή συμμαχία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, επισημαίνει η Commerzbank σε οικονομική ανάλυση της.

Αλλά και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς δεν είναι επίσης στα χαρτιά, παρόλο που η Γερμανία βρίσκεται πλέον μόνο στη μέση της κατάταξης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.

Το ευρώ και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι απίθανο να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα των εκλογών έως ότου καταστεί σαφές πώς θα τοποθετηθεί η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο θέμα του κοινού δανεισμού εντός της ΕΕ.

Το SPD θα είναι η ισχυρότερη ομάδα στη νέα Μπούντεσταγκ, με ελαφρύ προβάδισμα έναντι του CDU/CSU. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Πράσινοι είναι πιθανό να συνταχθούν με το SPD, ιδίως δεδομένου ότι θα ήταν δύσκολο να πειστούν τα μέλη του κόμματος των Πρασίνων να κάνουν καγκελάριο τον Χριστιανοδημοκράτη Λάσετ.

Ωστόσο, μια κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς δεν είναι δεδομένη. Θα πρέπει να πείσει το FDP, του οποίου η διαπραγματευτική θέση έχει βελτιωθεί μαζικά από το γεγονός ότι μια κοκκινοπράσινη-κόκκινη συμμαχία δεν έχει πλειοψηφία. Ωστόσο, ένας νέος μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD δεν είναι εντελώς απίθανος, διότι τα μέλη του SPD, τα οποία είναι κυρίως επικριτικά απέναντι στον μεγάλο συνασπισμό, θα μπορούσαν να είναι πρόθυμα να αποδεχθούν το CDU/CSU ως μικρότερο εταίρο.

Πολλοί επενδυτές και επιχειρηματίες, λέει η Commerzbank, είναι πιθανό να ανακουφιστούν από το γεγονός ότι μια κοκκινοπράσινη-κόκκινη συμμαχία (συμπεριλαμβανομένου του πρώην ανατολικογερμανικού αριστερού κόμματος) δεν έχει πλειοψηφία στη νέα Μπούντεσταγκ. Αυτό ενισχύει το FDP, χωρίς το οποίο κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, εκτός αν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός. Μια διολίσθηση προς τα αριστερά στην οικονομική πολιτική είναι έτσι εκτός συζήτησης.

Αλλά και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς είναι επίσης πολύ απίθανο, επειδή οι Πράσινοι, ως απαραίτητος εταίρος οποιουδήποτε συνασπισμού (με εξαίρεση το μεγάλο συνασπισμό), προσεγγίζουν διαφορετικά την οικονομική πολιτική από ό,τι το FDP. Συνεπώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια στροφή στην οικονομική πολιτική.

Αντ’ αυτού, οι Πράσινοι θα προωθήσουν μια πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα, το SPD θα συνεχίσει να ανατρέχει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις των χρόνων του Σρέντερ και το FDP θα επικεντρωθεί στην αποτροπή αυξήσεων της φορολογίας, στην προώθηση της ψηφιοποίησης και στην υπεράσπιση της συνταγματικής ρήξης χρέους που απαιτεί ένα κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο μηδέν.

Μετά τις εκλογές της Μπούντεσταγκ, δεν υπάρχουν ενδείξεις για στροφή στην οικονομική πολιτική- ένας κοκκινο-πράσινος-κόκκινος συνασπισμός είναι εκτός συζήτησης.

Κατά συνέπεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αντιδράσει ελάχιστα στα αποτελέσματα των εκλογών. Το ευρώ έναντι του δολαρίου διαπραγματεύεται αμετάβλητο στο 1,17. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι η ισοτιμία και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι με το SPD και τους Πράσινους δύο πιθανοί εταίροι συνασπισμού τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης αμοιβαιοποίησης του χρέους, χωρίς το ταμείο ανάκαμψης να αποτελεί εξαίρεση.

Ωστόσο, το FDP έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον αυτού του θέματος, γι’ αυτό και δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα τοποθετηθεί τελικά μια κυβέρνηση υπό το Σολτς στο θέμα αυτό.