Προς κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-UniCredit για τη διάσωση της Monte dei Paschi

24/10/2021, 07:55
Προς κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-UniCredit για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Η Ιταλική κυβέρνηση και η UniCredit ετοιμάζονται να ακυρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την Monte dei Paschi, καθώς οι προσπάθειες για να καταλήξουν σε συμφωνία για το ακριβό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης δεν τελεσφόρησαν.

Η Ρώμη έχει αποφασίσει πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα της UniCredit για πακέτο ανακεφαλαιοποίησης άνω των 7 δις. ευρώ, καθώς αυτό θα καθιστούσε τη συμφωνία «υπερβολικά τιμωρητική» για τον Ιταλό φορολογούμενο, ανέφερε η μια πηγή.

Οι διαφωνίες για το μέγεθος και τα κόστη των περικοπών θέσεων εργασίας στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, καθώς και ένα ζήτημα λογοδοσίας αναφορικά με τον τρόπο που η UniCredit υπολογίζει τις προσαρμογές δίκαιης αξίας στο παθητικό της MPS, αποδείχθηκαν ότι ήταν ένα βασικό «αγκάθι», σημείωσε η ίδια πηγή.

Δεύτερη πηγή ανέφερε πως οι πλευρές συμπέραναν πως είναι αδύνατον να καταλήξουν σε συμφωνία βάσει των όρων που τέθηκαν τον Ιούλιο, που απαιτούσαν την απόκτηση «επιλεγμένων κομματιών» της Monte dei Paschi για να ενισχυθούν τα κέρδη ανά μετοχή της UniCredit κατά 10% και να μείνει ανεπηρέαστο το κεφάλαιο της.