Ανοίγουν τα... ταμεία τους οι τράπεζες

13/01/2022, 09:02
Ανοίγουν τα... ταμεία τους οι τράπεζες

Να χορηγήσουν  τουλάχιστον €20 δισ. νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ο στόχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για εφέτος.

Τα τραπεζικά επιτελεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της λιανικής, δηλαδή στα στεγαστικά, καταναλωτικά και στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, και παράλληλα εστιάζουν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδυτικών τους σχεδίων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τράπεζες πιστεύουν σε ένα δυνατό come back της στεγαστικής πίστης καθώς η συγκυρία συνεχίζει να είναι ευνοϊκή με τα επιτόκια να διατηρούνται χαμηλά, και προσφέρουν δάνεια σταθερού επιτοκίου ακόμα και για διάρκειες 30 ετών.

Συμφωνα με τις προβλέψεις τους τα στεγαστικά δάνεια θα εμφανίσουν φέτος ρυθμό ανάπτυξης 30%-40% και εκτιμούν ότι θα χορηγήσουν νέα δάνεια ύψους €1,3 με €1,5 δισ. από €900 εκατ. που ήταν οι εκταμιεύσεις τους για το 2021.

Και προγραμματίζουν νέες εκταμιεύσεις από €4,5 μέχρι €6 δισ. έκαστη.

Παράλληλα συνεχίζουν τις κινήσεις τους για την περαιτέρω μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού NPEs μέσα στο 2022. Μέχρι στιγμής μόνο η Eurobank έχει πετύχει δείκτη 7,3%. Και ταυτόχρονα «τρέχουν» την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, όπως και την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων και των αποχωρήσεων προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.