Ανοιξαν οι "κάνουλες" των ελληνικών τραπεζών

08/02/2022, 10:03
Ανοιξαν οι

Ανοιξαν οι πλατφόρμες των τραπεζών που υποδέχονται τα αιτήματα για τα  επενδυτικά σχέδια που ζητούν χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα αιτήματα χρηματοδότησης υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στις πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες.

Και στόχος είναι η έγκριση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων να δίνεται εντός 30 ημερών, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επένδυσης, και ταυτόχρονα να πραγματοποιείται και η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας από τους συμβούλους, ώστε να είναι σύντομος ο χρόνος από την υποβολή της αίτησης έως την εκταμίευση.

Όπως είναι γνωστό μέσω του Ταμείου η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει για την περίοδο 2021 - 2026 ευρωπαϊκούς πόρους ύψους σχεδόν 31,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,43 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις και τα 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι επενδύσεις για έργα:

-Πράσινης μετάβασης,

-Ψηφιακού μετασχηματισμού

-Καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη

-Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

-Εξωστρέφεια

Το συνολικό ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων συγχρηματοδοτείται μέχρι 50% με κεφάλαια του Ταμείου, απαιτείται τουλάχιστον κατά 20% ίδια συμμετοχή των επενδυτών και τουλάχιστον το 30% της επένδυσης είναι με δάνεια προερχόμενα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς θεσμούς (EIB, EBRD).

«Το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να υποστηρίξει παραγωγικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας και ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας ανταπεξέλθει στη διπλή δοκιμασία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, όχι μόνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις, αλλά είναι και πιο ισχυρός» σημείωσε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εταιρικοί πελάτες της τράπεζας.

Παρουσιάσεις, όπως και tailor made ενημερώσεις, έχουν πραγματοποιήσει –και συνεχίζουν να πραγματοποιούν- όλες οι τράπεζες τόσο για τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες τους, στους οποίους και θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.