Το… «μακρύ» χαλί των τραπεζών που σκεπάζει «κρυφά» δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών

Το… «μακρύ» χαλί των τραπεζών που σκεπάζει «κρυφά» δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών

Φυσικά τα δάνεια αυτά δεν αφορούν μικροεπιχειρηματίες και σε ΜμΕ, αλλά ορισμένα τρανταχτά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν!

Κατά καιρούς, σε συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς και κάποια στελέχη του τραπεζικού χώρου, άκουγα ότι στις τράπεζες υπάρχει “ένα κρυφό στοκ επιχειρηματικών δανείων, τα οποία ούτε κόκκινα χαρακτηρίστηκαν ποτέ, αλλά ούτε και…πράσινα έγιναν ποτέ”!

Δεν περίμενα, όμως, να έχει τέτοια έκταση το όλο θέμα και τέτοιο…μήκος το χαλί, κάτω από το οποίο σκεπάζονται τέτοια δάνεια, όπως μου μετέφερε τραπεζικός παράγων μόλις χθες σε απρογραμμάτιστη, τυχαία συνάντησή μας και σε συζήτηση για την πραγματική εικόνα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου, υπάρχει μία “ομερτά” μεταξύ των τραπεζών και του Επόπτη, καθώς αυτές οι περιπτώσεις που παραμένουν στο απυρόβλητο και αθέατες, αφορούν όχι σε μικροεπιχειρηματίες και σε ΜμΕ, αλλά “σε τρανταχτά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν!

Είναι δυνατόν, θα μου πείτε, να συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Αν είναι, λέει;

Εδώ, εταιρεία και πρόσωπο που έπαιρνε “κασέρι” κάθε χρόνο, βρέξει χιονίσει για υπηρεσίες κόκκινων δανείων τράπεζας, σήμερα βρίσκεται στο κεντρικό της όργανο και δεν θα κάλυπταν οι τράπεζες φίλιες δυνάμεις και πρόσωπα, με τα οποία έχουν ισχυρούς δεσμούς, με την κυριολεκτική έννοια του όρου εδώ…