Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου έως 32% στις ελληνικές τράπεζες – Σύσταση «αγορά» για την Πειραιώς

17/01/2023, 11:50
Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου έως 32% στις ελληνικές τράπεζες – Σύσταση «αγορά» για την Πειραιώς

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέκαμψαν ισχυρά τους τελευταίους 6 μήνες με μέση άνοδο κατά 64%.

Περαιτέρω ανοδικά περιθώρια για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Goldman Sachs, κατά μέσο όρο 32%, ενώ αναβαθμίζει τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε «αγορά» από «ουδέτερη».

Ειδικότερα, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος ορίζεται στα 5,2 ευρώ από 4,2 ευρώ προηγουμένως και σύσταση buy, με ανοδικό περιθώριο 29%. Για την Eurobank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,4 ευρώ, από 1,04 ευρώ προηγουμένως και η σύσταση διατηρείται neutral, με περιθώριο ανόδου 22%. Για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι 1,6 ευρώ από 1,19 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση αμετάβλητη buy και ανοδικό περιθώριο 40%. Τέλος, για την Πειραιώς η τιμή στόχος αυξάνεται στα 2,2 ευρώ, από 1 ευρώ προηγουμένως και η σύσταση αναβαθμίζεται σε buy από neutral, με upside 39%.

Ισχυρή ανάκαμψη

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε έκθεσή τους με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2023, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέκαμψαν ισχυρά τους τελευταίους 6 μήνες με μέση άνοδο κατά 64%.

Η ισχυρή απόδοση ορίζεται στους εξής παράγοντες

– Η σχετικά ισχυρή προοπτική για την οικονομία το 2023, με το ΔΝΤ να προβλέπει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας στο 1,8%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ και την CEEMEA (για την οποία οι οικονομολόγοι της GS αναμένουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,6%/1,5% το 2023). Ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ χάρη κυρίως σε δύο παράγοντες: τη χαμηλότερη ενεργειακή «ένταση» της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (εκτιμώνται στο 5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) και πιθανά θα επεκταθούν και το 2023. Το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (προς το 150% έως το 2025) αυξάνοντας την πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να κερδίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

– Σταθερή πρόοδος όσον αφορά τα λεγόμενα 3C, δηλαδή τη συγκέντρωση κεφαλαίου, τη δημιουργία κεφαλαίου και τους δείκτες κάλυψης έναντι των NPEs. Το ROTE/CET1 των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε κατά 2,5 π.μ./1,4 π.μ. το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κάλυψης έφτασε στο 60% έναντι 52% το 2021. Η πρόοδος στα 3C θα συνεχιστεί το 2023-24, εκτιμά η Goldman Sachs.

– Ο εμπροσθοβαρής ρυθμός αυξήσεων επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αναμένεται να βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Αναβαθμίζει σε «buy» την Πειραιώς

Παρά την απότομη άνοδο των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, οι αναλυτές αναμένουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των μετοχών, στις οποίες δίνει σύσταση «αγοράς», δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλη έκπτωση έναντι της λογιστικής αξίας. Ειδικότερα, επισημαίνεται η εικόνα στην Πειραιώς (την οποία αναβαθμίζει σε «αγορά» από «ουδέτερη») για την οποία αναμένει να επιτύχει μεταξύ των ισχυρότερων επιπέδων προόδου στον δείκτη κάλυψης CET1, ROTE και NPE κατά την περίοδο 2022-24 έναντι του ανταγωνισμού.

«Βλέπουμε αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοινώσεις μερισμάτων, πιθανές αναβαθμίσεις στο guidance εν μέσω σταθερών μακροοικονομικών προοπτικών για το 2023, αυξητικά εσόδων από τις αυξήσεις επιτοκίων και συνεχιζόμενη πρόοδο στα 3C», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.