Στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων ρίχνονται στη μάχη των κόκκινων δανείων!

04/02/2023, 08:24
Στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων ρίχνονται στη μάχη των κόκκινων δανείων!

Ο στόχος είναι ένας να μην δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει το σερί της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πιέζονται στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους, οι ελληνικές τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης εντείνουν τις προσπάθειες στις ρυθμίσεις των δανείων.

Ο στόχος είναι ένας να μην δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 0,5% το επιτόκιο του ευρώ.

Το οποίο διαμορφώνεται στο 3% όταν πέρυσι τον Ιούνιο ήταν σε αρνητικό έδαφος.

Η πίεση λοιπόν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίζεται καθώς η οικονομική επιβάρυνση από την άνοδο του κόστους δανεισμού έρχεται να προστεθεί στις αυξημένες τιμές ενέργειες και στις τιμές στο ειδών πρώτης ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 3% έχει μηνιαία δόση 560 ευρώ, με το επιτόκιο στο 4% η δόση αυξάνεται στα 612 ευρώ και με επιτόκιο 5% στα 667 ευρώ με ότι σημαίνει αυτό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Και φυσικά ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων θα συνεχιστεί καθώς τον Μάρτιο αναμένεται νέα αύξηση επίσης κατά 0,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις ύψους 0,25%, όμως το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανόδου θα εξαρτηθεί από την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί πως το επιτόκιο euribor 3μήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχει φτάσει στο 2,5%, το euribor 6μήνου βρίσκεται στο 3,009%, και το euribor 12 μηνών στο 3,4%.

Ρυθμίσεις για 700.000 δανειολήπτες

Στο εκρηκτικό αυτό περιβάλλον οι τράπεζες και οι servicers έχουν ριχτεί στην «μάχη» να κρατήσουν χαμηλά τους δείκτες καθυστερήσεων και προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων.

Σύμφωνα με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρυσι προχώρησαν σε διμερείς συμφωνίες με 86.350 δανειολήπτες για δάνεια ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν ρυθμίσεις για στεγαστικά δάνεια.

Μάλιστα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην κοινή ανακοίνωση τους που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών αναφέρουν πως και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκρισιμότητα από πλευράς τραπεζών για τα δάνεια που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Και πλέον το ποσοστό εγκρίσεων διαμορφώνεται, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στο 55% από 44% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022.

Βέβαια ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος καθώς από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν εγκριθεί από τις συστημικές τράπεζες περί τις 2.800 αιτήσεις δανειοληπτών για συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 116 εκατ. ευρώ.

Οι servicers τώρα συνεχίζουν τις ρυθμίσεις δανείων και όπως ανακοίνωσε χθες η Ένωση των Εταιρειών Διαχείρισης:

Ρύθμισαν 35 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια και επανέφεραν στην κανονικότητα 700 χιλιάδες δανειολήπτες από όταν ανέλαβαν δράση και μέχρι τα τέλη του 2022.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν στόχο να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, να πετύχουν δηλαδή αύξηση ρυθμίσεων πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων:

-Προσφέρουν ρυθμίσεις και τις εξειδικευμένες λύσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση να ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες

-Έχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα την τελευταία τριετία, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες

-Έχουν επιτύχει άνω του 83% των ανακτήσεων μέσα από διμερείς και συναινετικές λύσεις και μόνον το 17% από πλειστηριασμούς (στοιχεία 2020-2022)

-Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και εντατικοποιώντας τις ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, προς όφελος όλων των μερών, η εγκρισιμότητα των αιτήσεων βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 70% με αυξητική τάση. Ειδικότερα, σε υποθέσεις οφειλών κάτω κάτω των 200.000 ευρώ, που αφορούν πρωτίστως ιδιώτες, η εγκρισιμότητα είναι άνω του 75%

-Στις επιχειρήσεις, προσφέρουν μία πραγματικά δεύτερη ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη με αναδιαρθρώσεις που δεν εξαντλούν την κερδοφορία (EBITDA) για αποπληρωμή των δανείων, αλλά επιτρέπουν την αξιοποίησή της ως κεφάλαιο κίνησης. Επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη αυτών των επιχειρήσεων σε όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).

Όλα αυτά δείχνουν ότι η πίεση που νιώθουν οι δανειολήπτες είναι έντονη και προκειμένου οι τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με νέο τσουνάμι κόκκινων δανείων «τρέχουν» τις ρυθμίσεις, ενώ οι servicers προσωρούν επίσης σε λύσεις καθώς θα πρέπει να πιάσουν τους στόχους τους.

Το γεγονός όμως είναι ότι οι δανειολήπτες πιέζονται και ο κίνδυνος να σκάσουν τα δάνεια είναι υπαρκτός.

Τέλος αναφέρουμε ότι μικρή ανάσα θα πάρουν οι 30.000 ευάλωτοι δανειολήπτες που θα επιδοτηθούν για το 50% της αύξησης του επιτοκίου, που ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου 2022. Δηλαδή αν η δόση αυξήθηκε κατά 50 ευρώ το μήνα, θα επιδοτηθούν για τα 25 ευρώ, αν έχει αυξηθεί κατά 70 ευρώ θα επιδοτηθούν για τα 35 ευρώ κλπ. Η επιδότηση δηλαδή θα προσαρμόζεται και στις νέες αυξήσεις των δόσεων, λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Όπως είναι γνωστό οι δανειολήπτες θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και για να επιδοτηθούν θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη.

Τα ποσά της επιδότησης –που θα διαρκέσει 12 μήνες- θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους από τον Απρίλιο.