Τράπεζες: Τα νοικοκυριά τρώνε ξανά από τα έτοιμα και αποφεύγουν να δανειστούν

28/03/2023, 16:15
Τράπεζες: Τα νοικοκυριά τρώνε ξανά από τα έτοιμα και αποφεύγουν να δανειστούν

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 202 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και κατά 1,419δις ευρώ τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών (και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων) τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Μεγάλες ήταν και οι εκροές από τις καταθέσεις των επιχειρήσεων τους δύο πρώτους μήνες του έτους καθώς έφτασαν τα 4,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή φαγώθηκαν 6 δισ. ευρώ από τα έτοιμα.

Όπως διαπιστώνει η ΤτΕ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 1,456 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο η μείωση ήταν 4,51 δισ. ευρώ.

Τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις από τον φόβο των υψηλών επιτοκίων προτιμούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες και φυσικά αποφεύγουν να εκτεθούν σε δανεισμό.

Και έτσι η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης είναι αρνητική, αφού τα ποσά που εξοφλούν είναι περισσότερα από τα δάνεια που λαμβάνουν.

Ειδικότερα οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 202 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και κατά 1,419 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα οι αποπληρωμές των δανείων ήταν κατά 103 εκατ. ευρώ περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις (η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν επίσης αρνητική κατά 203 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο).

Τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,255 δισ. και τον Ιανουάριο κατά 3,091 δισ. ευρώ.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 90 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,405 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η χρηματοδότηση προς αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ήταν αρνητική κατά 21 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και κατά 89 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.