Ανεβάζει τον πήχη στις ελληνικές τράπεζες η HSBC δίνοντας περιθώριο ανόδου έως 45%

22/06/2023, 12:25
Ανεβάζει τον πήχη στις ελληνικές τράπεζες η HSBC δίνοντας περιθώριο ανόδου έως 45%

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει για άλλη μία φορά η HSBC, ανεβάζοντας τον πήχη, καθώς βλέπει περιθώριο ανόδου έως 45%.

Ειδικότερα, η HSBC αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ από 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,95 ευρώ από 1,60 ευρώ για την Eurobank, στα 7,95 ευρώ από 6,75 ευρώ για την Εθνική και στα 4 ευρώ από 3,35 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ισχυρά κέρδη για τα επόμενα δύο τρίμηνα, οι αναθεωρήσεις στο consencus και οι εκλογές στις 25 Ιουνίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτες.

«Αυξάνουμε τα κέρδη και προσαρμόζουμε τις τιμές στόχους και επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας και τις συστάσεις αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες. Η Alpha Bank είναι η προτιμώμενη επιλογή», σημειώνει η HSBC.

Alpha Bank

Όπως εξηγεί η HSBC, «η Alpha Bank γίνεται η προτιμώμενη επιλογή μας.

Η υποαπόδοση της έφερε την αποτίμησή της κάτω από τις εγχώριες ομοειδείς και στο κατώτερο άκρο της κάλυψης των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών που καλύπτουμε. Ωστόσο, προβλέπουμε ανθεκτικές προοπτικές NII σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες που θα οδηγήσουν σε κάποια αναπλήρωση του δείκτη αποδοτικότητας ROTE. Αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς είμαστε 12% υψηλότερα από το consensus τόσο για τα φετινά κέρδη και του 2024. Τα σχέδια για το κόστος των προβλέψεων και των στόχων των λειτουργικών εξόδων (opex) που έχουν τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο 2022-2025 αποτελούν ανοδικούς κινδύνους. Επισημαίνουμε επίσης τη σχετική αξία της Alpha Bank έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρώτη να έχει έκπτωση 5% επί του δείκτη P/TBV για φέτος, παρά το παρόμοιο κεφαλαιακά προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας ROTE και το υψηλότερο δείκτη κεφαλαίων CET-1».

Εθνική Τράπεζα

Σε άλλα σημεία της ανάλυσής της, η HSBC θεωρεί ότι η ισχυρή δυναμική του NII της Εθνικής τα τελευταία δύο τρίμηνα έχει υποτιμηθεί. Βλέπει απόλυτη αξία στην Eurobank σε 0,79x σε όρους P/TBV για 15% ROTE.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμά επίσης ότι η διαπραγμάτευση στο ίδιο επίπεδο με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες μεγάλης κεφαλαιοποίησης με παρόμοιο ROTE, αλλά χαμηλότερο προφίλ COE, θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια υπέρβαση στην αποτίμησή της.