Τράπεζες: Προς πώληση τέσσερα μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων

22/06/2023, 16:09
Τράπεζες: Προς πώληση τέσσερα μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων

Στην τελική ευθεία προς πώληση βρίσκονται τέσσερα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων από τράπεζες και servicers.

Στην τελική ευθεία προς πώληση βρίσκονται τέσσερα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων από τράπεζες και servicers.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I της Attica Bank, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την CarVal Investors.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να μειωθεί το απόθεμα των 2,6 δις ευρώ που βαρύνει την τράπεζα, ενώ σύμφωνα με το business plan στόχος είναι η μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων από 65,8% σήμερα σε κάτω από 35% σε βάθος τριετίας.

Παράλληλα η Ελένη Βρεττού CEO της Attica Bank κινεί ανάλογη διαδικασία και για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων Omega και Metexelixis, ύψους 1,3 δις ευρώ και 700 εκατ ευρώ αντίστοιχα.

Να σημειωθεί πως η CarVal θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» διεθνώς στην αγορά των κόκκινων δανείων με επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 135 δισ. δολάρια σε 82 χώρες.

Η CarVal στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, έχει αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα ένα μέρος του χαρτοφυλακίου Earth συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ.

Πωλητήριο έχει βάλει και η doValue για το project Suez, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια του Νόμου Κατσέλη, ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες.

Τα περισσότερα από τα δάνεια του χαρτοφυλακίου, είχαν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη πριν το 2020 και η πλειονότητα των δανειοληπτών εξυπηρετεί τη ρύθμιση, και για το λόγο αυτό το project Suez συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλων «παικτών» της αγοράς, όπως των Fortress, Bracebridge Capital και Lone Star.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο θα καταλήξει στην Fortress, καθώς έκανε την καλύτερη προσφορά.

Όμως η doValue έχει κινήσει διαδικασία για την πώληση στη δευτερογενή αγορά και του χαρτοφυλακίου Heliopolis, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, ονομαστικής απαίτησης 793,2 εκατ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας 392,5 εκατ. ευρώ. Είναι δάνεια που ανέλαβε την διαχείριση τους η doValue, μέσω της τιτλοποίησης Cairo.

Σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται και το project Pronto από την Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χρηματοδοτικών μισθώσεων, συμπεριλαμβανομένων: της πώλησης της συμμετοχής στη Probank Leasing A.E., της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της τράπεζας (πρώην FBB) και της πώλησης του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing S.A., λογιστικής αξίας 51 εκατ. ευρώ.