Ο Π. Καμμένος «άδειασε» τον Φ. Κουβέλη για τις γαλλικές φρεγάτες

25/04/2018, 10:42
kammenos kouvelis
«Άδειασε« τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φ. Κουβέλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, καθώς διέψευσε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για το θέμα της εκμίσθωσης των δύο γαλλικών φρεγατών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι το σχετικό δημοσίευμα που είχε εμφανιστεί στον ελληνικό Τύπο αναφερόταν σε λεπτομέρειες που δεν γνώριζε κανείς, ούτε και ο ίδιος.

«Αυτό που έχει συμβεί με τις φρεγάτες είναι πως υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργίας Μειμαράκη. Ωστόσο αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν. Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσών από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, τα 8 δις. για τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, που αφορά την επιστροφή από την Γαλλία προς την Ελλάδα ενός ποσού, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.
Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία για τις φρεγάτες.

Σ' αυτήν τη συνομιλία ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και μάλιστα, φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό, γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργιών που μπορούν να υπάρξουν για την αμυντική μας βιομηχανία.
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο επαφών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν.

Όταν και αν έρθει η ώρα αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, "αδειάζοντας" επί της ουσίας τον κ.Κουβέλη.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά και το θέμα της αναβάθμισης των F16 ο κ.Καμμένος υποστήριξε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε μετά από διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ότι το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι είχε δηλώσει ο Φ. Κουβέλης στις 20 Απριλίου:

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με χρονομίσθωση (leasing). Υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο πρόσφατο παρελθόν και υπήρξε μια συνεννόηση, αναφορικά με το να πάρει η Ελλάδα δύο φρεγάτες. Επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, έχει προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία, είναι έτοιμες. Είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης στις 20 Απριλίου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η Ελλάδα, διευκρίνισε, δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών, αλλά να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. «Η αναβάθμιση μαχητικών μας πρέπει να γίνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί συμμετοχή στην κούρσα των εξοπλισμών» τόνισε ο υπουργός.