Δέκα συν δύο λόγοι που δείχνουν άνοδο

19/01/2020, 11:48
1

Όπως
όλα δείχνουν, με το ξεκίνημα του έτους το 2020 προβλέπεται μια ανοδική
χρηματιστηριακή χρονιά. Ετούτο διότι παρά την εντυπωσιακή άνοδο του 2019 το
ελληνικό χρηματιστήριο είναι προφανές πως έχει πολύ μεγάλο περιθώριο μπροστά
του όχι μόνο γιατί αντανακλαστικά κάποιες μετοχές υποτιμημένες θα αντιδράσουν
αλλά γιατί, πρώτον, μεγάλος αριθμός των λεγόμενων καλών εταιριών εκτιμάται ότι
θα παρουσιάσουν υψηλή κερδοφορία και πολύ καλές μερισματικές αποδόσεις και,
δεύτερον, διότι οι ξένοι δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει μαζική εισροή στο
χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά αποσπασματική.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν ακόμη μια σειρά από αιτίες που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για την προσέλκυση επενδυτών και κατ’ επέκταση την άνοδο των τιμών των μετοχών.

Κατ’ αρχάς το βασικό είναι ότι την χώρα κυβερνά μια κυβέρνηση φιλοεπιχειρηματική που αποσκοπεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση των φόρων, ενώ ταυτόχρονα θέλει να εξυγιάνει τις δημόσιες επιχειρήσεις, τις ΔΕΚΟ, είτε με αναδιάρθρωση εκ των έσω είτε με πώληση.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι η υπάρχουσα πολιτική σταθερότητα και αυτό επιτυγχάνεται όχι απλά με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και με την ισορροπία που προσδίδει σε όλο το σύστημα το πρόσωπο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, που προφανώς όπως προκύπτει είναι κοινής αποδοχής.

Ένας τρίτος σημαντικός λόγος που πρέπει να σταθεί κανείς είναι η αναδιάρθρωση των μεγάλων χαρτοφυλακίων που στην πράξη αυτό σημαίνει νέες τοποθετήσεις, νέες προσεγγίσεις, νέες ίσως επιπλέον επιλογές.

Μια τέταρτη αιτία που θα πρέπει να σταθεί κανείς είναι η αναμενόμενη στις 24 Ιανουαρίου, σε λιγότερο από μία εβδομάδα δηλαδή, αναβάθμιση της ελληνική οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ταυτοχρόνως, αξίζει να σταθεί κανείς και να διαπιστώσει ως πέμπτο λόγο το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για ελληνικές μετοχές όπως προέκυψε στα επενδυτικά συνέδρια των προηγουμένων ημερών που διοργάνωσαν η ΑXIA Επενδυτική και η J&PMorgan. Το ενδιαφέρον των ξένων την στιγμή αυτή φαίνεται τεράστιο, μένει όμως να αποδειχθεί στην πράξη.

Ένας επίσης σημαντικός λόγος που δείχνει την προοπτική της ελληνικής οικονομία και τα νέα δεδομένα είναι η αναμενόμενη έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το υπουργείο Οικονομικών με χαμηλό επιτόκιο, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη.

Έβδομος λόγος είναι τα ομολογιακά δάνεια των εισηγμένων εταιριών όπου και εκεί έμπρακτα προκύπτει και πιστοποιείται στην πράξη το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Είδαμε τον προηγούμενο χρόνο τα ομολογιακά του Μυτιληναίου και του ΕΛΛΑΚΤΟΡΑ. Τώρα αναμένουμε το ομολογιακό της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όγδοος λόγος θα είναι η ανακοινώσεις στις 6 Μαρτίου από την ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη κατά το 2019 και την προοπτική για το 2020. Και πράγματι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και σηματοδοτούν καταστάσεις.

Ο ένατος λόγος είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2019 που κατά πληροφορίες θα ξεπεράσει το 2%, ενώ για το 2020 εκτιμάται επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ότι θα υπερβεί το 2,5% και θα προσεγγίσει στο 3%.

Τέλος, ο δέκατος λόγος που δημιουργεί προσδοκίες ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι το ξεκίνημα των μεγάλων επενδυτικών πρότζεκ όπως ενδεικτικά αυτό του Ελληνικού, που για καιρό ήταν εγκλωβισμένα, και η μη υλοποίησή τους λειτουργούσε αποτρεπτικά στο μυαλό των ξένων επενδυτών για να έρθουν και τοποθετηθούν την Ελλάδα.