Στο μυαλό του Κυριάκου: Το οβάλ γραφείο, η υποβάθμιση των υπουργών και η απευθείας γραμμή με νέους «παίκτες»

03/05/2020, 11:01
1

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση από την κυβέρνηση της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε και το μοντέλο εξουσίας που έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης σε όλα τα επίπεδα κρίσης δεν πρωταγωνίστησαν ούτε οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ούτε τα βαριά ονόματα των κομμάτων, ούτε οι πλέον προβεβλημένοι των media και της κοινωνίας.
Πρωταγωνιστές του μοντέλου διαχείρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν οι τεχνοκράτες, οι χαμηλών τόνων, οι γνώστες της δουλειάς και της επιστήμης χωρίς τυμπανοκρουσίες! Οι υπουργοί υποβαθμίστηκαν, βγήκαν από το χάρτη. Και ξεπρόβαλαν οι υφυπουργοί, σε ρόλο κεντρικό, οι έχοντες απευθείας επικοινωνία με το Μαξίμου. Απευθείας γραμμή!


- Μοντέλο πρωθυπουργικοκεντρικό

Το μοντέλο Μητσοτάκη ήταν πρωθυπουργικοκεντρικό! Κάτι σαν οβάλ γραφείο! Οι δικοί του άνθρωποι, αυτοί στους οποίους είχε εμπιστοσύνη. Που δεν ήταν δήθεν, ούτε φωνακλάδες, ούτε πολύ φωτογραφημένοι! Άνθρωποι της αγοράς, που έκαναν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ξέρουν. Και δικαίωσαν τον πρωθυπουργό!
Και αυτό το μοντέλο εξουσίας έχει καταστεί ευδιάκριτο πλέον. Είναι το μοντέλο εξουσίας του Μαξίμου, με ισχυρά όπλα νέους σε ηλικία υφυπουργούς, αλλά και γενικούς γραμματείς! Έτσι το σκεφτόταν από την αρχή να κυβερνήσει ο Κυριάκος, με τους δικούς του ανθρώπους και δίπλα τους τεχνοκράτες και αποτελεσματικούς όπως ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς!
Σε αυτό το μονοπάτι θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει. Και όποιος από τα στελέχη της κυβέρνησης δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει, θα αντικατασταθεί!
Ήδη κυκλοφορεί ως πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός εάν δεν προχωρήσει σε εκλογές θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Και το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο πρωθυπουργός ξέρει πως τη δουλειά του θα μπορέσει να την κάνει μόνο με συγκεκριμένο τύπο στελεχών. Και όλες οι πληροφορίες λένε πως θα προχωρήσει, μέσα στο καλοκαίρι, σε αναδόμηση ή αναδιάρθρωση της κυβέρνησής του.

- Υπουργός στην Λεωφόρο Κηφισίας

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ ευχαριστημένος από την εικόνα και την παρουσία του Χαρδαλιά! Ήδη από γραμματέας πολιτικής προστασίας προήχθη σε υφυπουργό και οι καλά γνωρίζοντες λένε πως στον ανασχηματισμό θα γίνει υπουργός, με αρμοδιότητες τις ήδη υφιστάμενες, αλλά και την πυροσβεστική και ενδεχομένως και κάποιες άλλες. Τα γραφεία εγκατάστασής του βρέθηκαν επί της Λεωφόρου Κηφισίας!
Αναβάθμιση επίσης αναμένεται και για τον υφυπουργό Θ. Λιβάνιο ο οποίος θα κερδίσει υπουργικό θώκο. Το μέλλον υπό αυτές τις συνθήκες του Τ. Θεοδωρικάκου είναι ένα αίνιγμα. Εάν θα μετακινηθεί αλλού ή θα πάει σπίτι του.

- Οι σκέψεις διεύρυνσης κέντρου και τεχνοκρατών

Βέβαιη θεωρείται από καλά ενημερωμένους κύκλους η μετακίνηση του κ. Πέτσα, ο οποίος έχει δει τις μετοχές του να πέφτουν στο Μαξίμου! Καθόλου καλή σχέση με την κεντρική εξουσία.
Σε μεγάλη εκτίμηση φέρεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ηλία Μόσιαλο. Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι εάν δεν πάει σε άμεσες εκλογές, τότε θα τον υπουργοποιήσει. Αλλιώς θα τοποθετήσει κομματικό στέλεχος. Ο Μόσιαλος εκτός των άλλων εξυπηρετεί και το σχέδιο διεύρυνσης και στροφής προς τον χώρο του κέντρου. Ο Βασιλάκης ο Κικίλιας προφανώς θα μετακινηθεί. Συμπαθητικό παιδί αλλά χωρίς ειδικό βάρος λένε... Υπάρχουν σκέψεις για μετακίνησή του στον ρόλο Πέτσα ή ενδεχομένως στο υπ. Ναυτιλίας το οποίο ο πρωθυπουργός θέλει να αναβαθμίσει, όπως άλλωστε και το υπ. Τουρισμού!

- Πατέλης και Ταραντίλης

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας , παρά τις διάφορες αρνητικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, ο Χρ. Σταϊκούρας θα παραμείνει στο πόστο του. Εικάζεται ότι ενεργό συμμετοχή με μεγαλύτερη παρουσία θα έχει ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Γιάννης Πατέλης. Ανεβασμένες επίσης είναι οι μετοχές του τεχνοκράτη και προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ κ. Πιερρακάκη, ο οποίος παράγει έργο και έχει κάνει εξαιρετική διαχείριση των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει. Τέλος, κατά πληροφορίες θέση στην κυβέρνηση ακούγεται ότι θέλει να προσφέρει ο πρωθυπουργός στον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Ταραντίλη.