Η σύγκρουση τραπεζιτών - Πατέλη και ο συμβιβασμός

25/05/2020, 15:45
1

Το ζήτημα της badbank , των κόκκινων δανείων και της σύγκρουσης των τραπεζιτών με την Τράπεζα της Ελλάδος το αναδείξαμε πρώτοι και σε βάθος. Καθώς αποτελεί υποχρέωση του οικονομικού Τύπου να αναλύει και να επεξεργάζεται όλες τις πτυχές των κρίσιμων ανοικτών θεμάτων όπως αυτό των κόκκινων δανείων, αλλά και να αναδεικνύει πράξεις, παραλείψεις ή άλλες προσεγγίσεις. Καθώς, κακά τα ψέματα, τα πρόσωπα είναι εκείνα που κινούν τις διαδικασίες και λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Μετά τη σύγκρουση, λοιπόν, των τραπεζιτών, και κυρίως των Φ. Καραβία και Χρ. Μεγάλου, με τον Ι. Στουρνάρα για το θέμα της badbank, υπήρξε και μία ακόμη σύγκρουση, πιο οξεία από την προαναφερόμενη, μεταξύ τραπεζιτών και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού!

- Υιοθέτησε, χωρίς να συνεκτιμήσει τις παρενέργειες, το σχέδιο για badbank

Για τους τραπεζίτες ο Αλεξ. Πατέλης αποτελεί persona non grata! Οι ισχυροί άνδρες του τραπεζικού συστήματος, με προεξάρχοντες τους επικεφαλής των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς, καταλογίζουν στον σύμβουλο του πρωθυπουργού ότι πήγε να μπλοκάρει τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για το σχέδιο Ηρακλής και με τον τρόπο αυτόν να αποδομήσει όλον το σχετικό σχεδιασμό, να μπλοκάρει τις διαδικασίες και να τινάξει στον αέρα προσπάθειες δύο χρόνων τόσο της Πειραιώς όσο και της Eurobank!
Ο Αλεξ. Πατέλης κατηγορείται από τους τραπεζίτες ότι υιοθέτησε άκριτα και απολύτως το σχέδιο της badbank χωρίς να έχει συνεκτιμήσει τις παρενέργειες στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία και χωρίς να γνωρίζει τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της DGcomp ως προς το θέμα του συσχετισμού αναβαλλόμενου φόρου και κρατικής ενίσχυσης. Και παρ’ όλα ταύτα, λένε οι τραπεζίτες, επιδίωξε να επηρεάσει τον πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση αυτή και να οδηγήσει σε καταστροφή το τραπεζικό σύστημα.
Η σφοδρότατη αυτή σύγκρουση από τη μια των τραπεζιτών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από την άλλη με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων αναδεικνύεται αδιαμφισβήτητα σε κυρίαρχο θέμα, καθώς το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση και την πανδημία!

- Η τριμελής επιτροπή έσωσε την κατάσταση

Υπό αυτό το πρίσμα, και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις σε μια προσπάθεια συμβιβαστική μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, συστάθηκε τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετείχαν τρεις καθόλα άξιοι και ικανοί τεχνοκράτες με βαθιά γνώση του αντικειμένου και των διαδικασιών. Ο κ. Πάσχας, επιφανές και ικανότατο στέλεχος από την Τραπεζα της Ελλάδος, ο νέος πρόεδρος του ΟΔΔΥΧ κ. Θάνος Πετραλιάς, και ο εξαίρετος τεχνοκράτης της Eurobank κ. Θ. Καλαντώνης. Επιπροσθέτως ως σύμβουλος συμμετείχε η KPMG! Ο σκοπός της επιτροπής ήταν να διερευνήσει ποια από τα κόκκινα δάνεια μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εγγυήσεων του Δημοσίου αλλά και τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο στο χρέος.
Τα συμπεράσματα της επιτροπής ουσιαστικά επέτρεψαν στην Eurobank να προχωρήσει μέχρι τέλους τον σχεδιασμό της για τα κόκκινα δάνεια, ενώ άναψε πράσινο φως και για την Πειραιώς. Επί της ουσίας τα πνεύματα ηρέμησαν και οι ισορροπίες σε πρώτο βαθμό αποκαταστάθηκαν. Ο Αλεξ. Πατέλης, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί persona non grata για τους τραπεζίτες, οι οποίοι δηλώνουν προβληματισμένοι για τις προθέσεις και επιδιώξεις του σχετικά με το αύριο του τραπεζικού συστήματος.