Το στοίχημα των 70 δισ. και οι... παθογένειες

27/07/2020, 00:32
1 (1)

Είναι γεγονός πως η απόφαση του συμβουλίου κορυφής για την Ελλάδα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, μία πρόκληση και ένα στοίχημα δύσκολο. Από το ταμείο ανάκαμψης με βάσει τη προχθεσινή απόφαση η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 19,5 δισ. θα είναι επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια. Το τμήμα των επιχορηγήσεων να μειώθηκε κατά 22% και των δανείων να αυξήθηκε κατά 44% σε σχέση με την αρχική πρόταση των δύο τρίτων και ενός τρίτου που είχε αποκαλύψει η «Α» το περασμένο Σάββατο. Και αυτή η διαπίστωση αφήνει μια πικρία κυρίως ως προς το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας επιπλέον συνεχής έλεγχος ως προς την έκβαση της υπόθεσης και των εκταμιεύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Πικρή η εμπειρία

Και θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί ότι μαζί με το νέο ΕΣΠΑ που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση τα κονδύλια που συνολικά θα διατεθούν για την ελληνική οικονομία και την χρηματοδότησή της θα υπερβούν τα 70 δισ. ευρώ. Και εδώ ακριβώς έγκειται το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση. Και τούτο διότι η εμπειρία τεσσάρων ΕΣΠΑ κατά το παρελθόν έχει καταδείξει μια τεράστια αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων για ποικίλους λόγους. Επί της ουσίας, με εξαίρεση τα μεγάλα έργα και τις υποδομές όπου υπήρχε πίεση από την κυβέρνηση και τα πάσης φύσης συμφέροντα, εργοληπτικά και όχι μόνο, ουδέποτε καταφέραμε να προσδιορίσουμε, να περιγράψουμε, να αναθέσουμε και να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση σημαντικών έργων και χρηματοδοτήσεων από τέσσερα συνεχή ΕΣΠΑ.

Τα ερωτήματα...

Και μιλώντας για το σήμερα η απόφαση της συνόδου κορυφής στην πράξη σημαίνει πως από το 2021 έως το 2027 θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν έργα 70 δισ. ευρώ! Ποιος θα το κάνει αυτό; Είμαστε έτοιμοι; Μπορεί για παράδειγμα η επιτροπή Πισσαρίδη στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα τα οποία είχαν ρόλο στην καταστροφή της χώρας; Διαθέτουμε το πολιτικό προσωπικό εκείνο που μπορεί να διαμορφώσει τη στρατηγική, να ασκήσει τη δημόσια διοίκηση και να δώσει κατευθύνσεις;

Το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη τη οικονομίας της χώρας περνάει μέσα από τη γνώση τού χθες και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε για να φτιάξουμε ένα καινούργιο αύριο! Γιατί έπεσαν έξω όλες οι προηγούμενες προσπάθειες των κοινοτικών κονδυλίων είναι λίγο πολύ γνωστό, οι νταβαντζήδες, μεγαλοεπιχειρηματίες και διαπλεκόμενοι, οι ενδιάμεσοι νταραβεριτζήδες, πλούσσιοι χωρίς επιχειρήσεις με λεφτά στην Ελβετία και καμμία παραγωγή έργου, οι αγρότες που από τα Ντάτσουν πήγαν στις Πόρσε Καγέν, αλλά και πολλοί άχρηστοι κρατικοδίαιτοι και κομματικοί ενδιάμεσοι! Για να κερδίσσουμε το στοίχημα πρέπει να αφήσσουμε πίσω τις παθογένειες που μας χαρακτήρισαν επί δεκαετίες.

Τελευταία ευκαιρία

Όποιος νομίζει ότι θα βρέχει λεφτά από την Ευρώπη είναι γελασμένος, θα υπάρχει έλεγχος και παρακολούθηση. Και υπάρχει ακόμη μεγάλη καχυποψία για το παρελθόν μας. Ας αξιοποιήσει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μέσα από αποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών, μέσα από ικανή και αξιοκρατική δημόσια διοίκηση. Και να συνειδητοποιήσει ότι το στοίχημα της νέας Ελλάδας δεν περνάει μέσα από την ολιγαρχία, την ελίτ του πλούτου, τα συμφέροντα, τους μεσάζοντες, την μικροπολιτική, το κομματικό κράτος, τις επιτροπές των ψευδοσοφών και τους νταραβεριτζήδες πέριξ του Μαξίμου.