Τελειώνουν τα ψέματα: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια συγκυρία που προκαλεί τρόμο

02/08/2020, 22:15
1

Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει ελληνοτουρκικά, κορωνοϊό, μείωση του ΑΕΠ, ελεύθερη πτώση εσόδων και τουρισμού, κατάρρευση του χρηματιστηρίου, ασφυξία των τραπεζών και ένα στοίχημα 70 δισ. για το απώτερο μέλλον.

Τα μηνύματα που έρχονται από την διεθνή κοινότητα προκαλούν προβληματισμό, για να μην πω τρόμο. Όπως ανακοινώθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία παρουσιάζουν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μία πρωτόγνωρη μείωση του ΑΕΠ, των δημοσιονομικών και των βασικών οικονομικών δεικτών που αντίστοιχη δεν έχει υπάρξει ξανά από το 1947 και εντεύθεν. Η κατάσταση πραγματικά προοιωνίζεται τα χειρότερα. Και σίγουρα το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα για τη χώρα. Και τούτο διότι η κατάσταση για την Ελλάδα είναι χειρότερη από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη. Οι χώρες που προαναφέρθηκαν διαθέτουν πολύ ισχυρές οικονομίες, πρωτογενή παραγωγή, χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και εξαγωγές, σε αντίθεση με εμάς που προερχόμαστε από μία ύφεση δέκα και πλέον χρόνων και αλλεπάλληλα μνημόνια. Τα οποία έχουν εξαντλήσει μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τον κοινωνικό ιστό και έχουν διαμορφώσει μια πολύ χαμηλή φοροδοτική ικανότητα στους πολίτες. Και παρά τις ηχηρές δηλώσεις οικονομικών παραγόντων ότι δήθεν η ύφεση θα είναι μόλις 5-6%, στην πραγματικότητα μόνο γέλιο προκαλούν. Κι έρχεται ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταϊκούρας και ομολογεί δημοσιονομικό έλλειμμα 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από το μαξιλάρι (6 δισ.) και με δανεισμό (8 δισ.).

Οι δείκτες στο… κόκκινο

Την ίδια ώρα, η ανεργία μαστίζει ολόκληρη τη χώρα σε βαθμό επικίνδυνο, οι εισπράξεις και τα έσοδα του Δημοσίου έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ ο τουρισμός, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, βυθίζεται καθημερινά κινούμενος σε επίπεδα γύρω από το 25%. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο… κόκκινο, καθώς μία νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπροβάλλει απειλητικά. Και την ίδια στιγμή το χρηματιστήριο της Αθήνας, η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, που έχει μεταφερθεί εδώ και χρόνια στη Λεωφόρο Αθηνών, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια. Και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των συναλλαγών όχι μόνο δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές στο χρηματιστήριο, αλλά κι εκείνοι που υπήρχαν έφυγαν.

Όλα λάθος

Κι ενώ η οικονομία οι τράπεζες και το χρηματιστήριο βυθίζονται, τα ελληνοτουρκικά, παρά τη φαινομενική αποκλιμάκωση, εξακολουθούν τα υφίστανται απειλητικά. Και οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία προκαλούν περαιτέρω αβεβαιότητα στην οικονομία και τους επενδυτές, επηρεάζουν ακόμα πιο πολύ τον τουρισμό, ενώ έρχεται στην επιφάνεια η ανυπαρξία ισχυρών συμμάχων και διπλωματικών σχέσεων για τη χώρα. Ταυτοχρόνως η πανδημία του κορωνοϊού έχει κάνει την επανεμφάνισή της δυναμικά και το δεύτερο κύμα ήδη διαπερνά και αγγίζει την Ελλάδα. Ακόμη μία κυβερνητική αστοχία. Όλα λάθος. Οι εκτιμήσεις, οι προβλέψεις, οι αποφάσεις, οι επιλογές, τα πρόσωπα! Από παράδειγμα προς μίμηση κινδυνεύουμε να γίνουμε παράδειγμα προς αποφυγήν. Κι όλα έχουν μία βάση και μία αιτία.

Τελειώνουν τα ψέματα!

Όλη αυτή η συγκυρία που διαμορφώνεται μπροστά μας θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Τελειώνουν τα ψέματα! Οι θριαμβολογίες και τα γκάλοπ της στιγμής δεν έχουν καμία αξία. Οι δήθεν πανίσχυροι βρίσκονται ή θα βρίσκονται στον αέρα όταν τα δεδομένα και η κοινωνία θα αλλάξουν. Και για να συνοψίσουμε και για να δώσουμε την εικόνα, τούτη τη στιγμή η χώρα έχει να αντιμετωπίσει ελληνοτουρκικά, κορωνοϊό, μείωση του ΑΕΠ, ελεύθερη πτώση εσόδων και τουρισμού, κατάρρευση του χρηματιστηρίου, ασφυξία των τραπεζών και ένα στοίχημα 70 δισ. για το απώτερο μέλλον. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με τηλεοπτικές διαβεβαιώσεις υπουργών, ούτε με πολιτικάντηδες, ούτε με κομματάρχες και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αυτές προκλήσεις στηριζόμενη σε δήθεν τεχνοκράτες, άχρηστα πολιτικά στελέχη, νταραβερτζήδες επικοινωνιολόγους, μεσάζοντες, λομπίστες και ολιγάρχες.

Ώρα αλήθειας και ευθύνης

Η χώρα χρειάζεται ικανούς που δεν είναι ταυτισμένοι με το χθες και σηματοδοτούν ένα καινούργιο αύριο. Θα κλείσω ενδεικτικά με μία πρόταση: Έφυγε ο Τσιόδρας και διέλυσε όλο το σύστημα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, χάθηκε η εμπιστοσύνη στο κέντρο του συστήματος επειδή ο Τσιόδρας αντικαταστάθηκε από κάποιον που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να φωτογραφίζεται στα μίντια και να παρουσιάζει το υπερσύχρονο και πολυτελές υπουργείο του στην Κηφισίας. Τέλος τα ψέματα, τέλος οι δήθεν, ήρθε η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης.