Στο Μαξίμου το στοίχημα και η ευθύνη

09/08/2020, 23:12
Χωρίς τίτλο

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός κατά το πρώτο διάστημα διακυβέρνηση της χώρας, που συμπλήρωσε ήδη έναν χρόνο, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από την έκβαση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα αλλά και την διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων. Τα μεγάλα και προβεβλημένα επενδυτικά projects δεν προχώρησαν όπως αναμενόταν, ούτε η διάθεση κονδυλίων στις επιχειρήσεις από τα κοινοτικά ταμεία.

Και όλα τούτα προκύπτουν ως απόρροια προφανών προσωπικών αδυναμιών να υλοποιήσουν έργο στην πράξη, των στελεχών που είχαν επιφορτισθεί με την ευθύνη αυτή!

Υπό αυτό το πρίσμα, και με αφορμή τον κορωνοϊό, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τις συγκρούσεις υπουργών - υφυπουργών, τα πολλά λόγια και τις φανφάρες, κυριάρχησε η προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού!

Και τούτο πραγματοποιείται με την επιλογή προσώπων της απόλυτου εμπιστοσύνης και του προσωπικού επηρεασμού, υπό την έννοια ότι πρόκειται για πρόσωπα με τεχνοκρατικό προφίλ και ταυτόσημες φιλελεύθερες απόψεις!

Τεράστιο στοίχημα

Και στο κάτω-κάτω της γραφής, ένα τεράστιο στοίχημα για την ανάκαμψη της χώρας, την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να το αφήσει στα χέρια τρίτων, που πιθανόν δεν εμπιστεύεται και δεν θεωρούνται δικοί του με την ευρεία έννοια!

Επιπροσθέτως, τα μεγάλα επενδυτικά projects και η διάθεση των κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία, που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ., συνιστούν ένα πανίσχυρο πολιτικό όπλο προς την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους ολιγάρχες που ο πρωθυπουργός οφείλει να εκμεταλλευθεί και να διαχειριστεί ο ίδιος με το στενό του επιτελείο και όχι να το αφήσει στα χέρια φατριών ή ομάδων στην κυβέρνηση και στο κόμμα!

Άλλο στυλ διακυβέρνησης

Υπό αυτή την έννοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί και υιοθετεί ένα άλλο στυλ διακυβέρνησης, ακόμη περισσότερης υπερσυγκέντρωσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων στο οβάλ πρωθυπουργικό γραφείο.

Αποδυναμώνει Άδωνι και Σταϊκούρα, αφαιρώντας ένα βασικό πακέτο αρμοδιοτήτων το οποίο παραχωρεί σε πρόσωπα με τα οποία μπορεί να συγχρωτιστεί, μιλάει την ίδια τεχνοκρατική γλώσσα και διακατέχεται από τις ίδιες φιλελεύθερες αντιλήψεις. Αναθέτει το στοίχημα στους έμπιστους, στους δικούς του, και στην πράξη παίρνει ο πρωθυπουργός όλο το στοίχημα και όλη την ευθύνη πάνω του!

Νέο μοντέλο εξουσίας

Το νέο αυτό μοντέλο εξουσίας, διά του οποίου ο πρωθυπουργός θα διαχειριστεί το στοίχημα και τις προκλήσεις της χώρας, θα κριθεί άμεσα στην πράξη και η επιτυχία του θα καθοριστεί από ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους:

1. Ότι δεν έχει εξαρτήσεις από ολιγάρχες, μεσάζοντες, νταραβεριτζήδες, κομματάρχες, φθαρμένους και ξεπερασμένους πολιτικούς, αλλά και λομπίστες και επικοινωνιολόγους που έγιναν πλούσιοι πουλώντας εξυπηρετήσεις, προστασία και σχέσεις με την κυβέρνηση και τα στελέχη της!

2. Ότι η ντόπια μαφία δεν υπάρχει. Και να αισθανθούν βέβαιοι οι ξένοι επενδυτές ότι για να βάλουν λεφτά στην χώρα δεν απαιτούνται νταβατζήδες, δήθεν local partners, στην ουσία μεσάζοντες, ντιλαδόροι που χωρίς ρίσκο παίρνουν τη μερίδα του λέοντος ή τους ανατίθενται απ’ ευθείας έργα και προμήθειες.

3. Ότι όλη αυτή η αλλαγή μοντέλου δεν γίνεται απλά για να υπάρξει μεταφορά εξουσίας από τα υπουργεία προς το Μαξίμου και να ενισχύσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον!

4. Ότι δεν γίνεται απλά και μόνο για να μοιράσει απ’ ευθείας την πίτα των 70 δισ. και τα επενδυτικά projects ο στενός πρωθυπουργικός περίγυρος, αντί των πρώην αρμόδιων υπουργών και του περιβάλλοντός των!