Χ.Α: Εκρηκτική άνοδος 1,63% παρά την έντονη μεταβλητότητα

25/02/2021, 18:03
Χ.Α: Εκρηκτική άνοδος 1,63% παρά την έντονη μεταβλητότητα

Στις 787,97 μοναδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 1,63% πιό πάνω από την Τετάρτη, καταφέρνοντας, παρά την έντονη μεταβλητότητα να κρατήσει τα κέρδη έως το τέλος της συνεδρίασης. 

Η αξία των συναλλαγών ήταν 69,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,91%, στις 1.875,02 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε 1.132,35 μονάδες με άνοδο 0,69%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,25% στις 465,67 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακνήθηκαν ο Φουρλής έκλεισε με άλμα 4,88%, ενώ η Alpha Bank και ο Μυτιληναίος κατέγραψαν άνοδο κατά 3,84% και 3,23% αντίστοιχα. Μέ άνοδο άνω του 2% έκλεισαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Λάμδα, ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank και ΟΛΠ.

Οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Εθνική, ΕΧΑΕ και Jumbo ξεπέρασαν το +1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Titan, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Αμετάβλητη έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, ενώ η Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 0,45%. Οι Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησαν κατά 2,17% και 2,74% αντίστοιχα.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ημέρας αλλά και , πιθανότατα, στις επόμενες ημέρες είναι το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο, λόγω των θετικών εξελίξεων. Από την μια πλευρά δεσπόζει η συμφωνία της Alpha Bank και η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 10,8 δισ. ευρώ και η πώληση του 80% της Cepal Holdings, και από την άλλη η Εθνική τράπεζα, η οποία προχωρά τη συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς έχουν ανακόψει την πτωτική πορεία του κλάδου από την αρχή του έτους, αλλά δεν μπορούν να του δώσουν την ώθηση που απαιτείται, καθώς η αγορά αδυνατεί να εκτιμήσει τη ζημιά που έχει/θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Όπως μάλιστα εκτίμησε πρόσφατα η Moody’s, το πιθανότερο σενάριο είναι οι ελληνικές τράπεζες, πλην εξαιρέσεων, θα δυσκολευτούν να μειώσουν τους δείκτες NPEs σε μονοψήφια ποσοστά έως το τέλος του έτους, καθιστώντας ίσως αναγκαία την ανάλωση περισσότερων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.