Χ.Α: Νέα εκρηκτική άνοδος 1,80%

02/03/2021, 17:25
Χ.Α: Νέα εκρηκτική άνοδος 1,80%

Στις 817,03 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τρίτη, κατά 1,80% πιό πάνω από την Δευτέρα, σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

Η αξία των συναλλαγών ήταν 77,58 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,44%, στις 1.964,88 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.136,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,76% στις 514,76 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 2021 να "γυρίσει" θετικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όχι μόνο έκλεισε πάνω από την αντίσταση των 810 μονάδων αλλά κατάφερε να διευρύνει το ανοδικό του σερί για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,44%, στις 1.964,88 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.136,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,76% στις 514,76 μονάδες.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, το ΧΑ κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει έως το τέλος τα κέρδη του, αλλά και να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιανουαρίου, όταν επί της ουσίας άρχισε η διόρθωση του πρώτου μήνα του έτους. Μάλιστα, αυτό συνοδεύτηκε και από τη διάσπαση της αντίστασης των 810 μονάδων για τον Γενικό δείκτη, αλλά και των 500 μονάδων για τον τραπεζικό.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Eurobank κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 9,58% και σημείωσε και υψηλά 12μήνου, με την Jumbo να ακολουθεί με άνοδο 5,33%. Άλμα 4,82% σημείωσε η Alpha Bank και 4,61% η Aegean, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Τα κέρδη σε Motor Oil, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, ενώ Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν στο +1,1%. Ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Λάμδα και Σαράντης, με τις ΕΥΔΑΠ και Titan να κλείνουν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, χωρίς καμία να ξεπερνά το -0,8%.

Η ανοδική κίνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές, παραπέμπει στον περασμένο Νοέμβριο, όταν και η προοπτική του εμβολίου βελτίωσε άρδην την επενδυτική ψυχολογία. Μια παρόμοια ανάταση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες επίσης, με την αγορά όμως να κρατά μέρος του επενδυτικού της ρίσκου και στο σενάριο ο εμβολιασμός να αντιμετωπίσει εμπόδια και να δοθεί νέα αναβολή στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πλέον έχει ενσωματωθεί ότι η χώρα έχασε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την αγορά να θεωρεί ότι ο μήνας που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως μέχρι να αρχίσει η φετινή τουριστική σεζόν θα έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια της για να αποτιμήσει τις προοπτικές της αγοράς. Το βασικό σενάριο είναι αυτό, ωστόσο, η επιφυλακτικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει μαρτυρά και το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός αρνητικού σεναρίου παραμένει ακόμη μεγάλος και υπολογίσιμος.