X.A: Μικρή άνοδος 0,26% λόγω Βιοχάλκο και Εθνικής

04/03/2021, 17:20
X.A: Μικρή άνοδος 0,26% λόγω Βιοχάλκο και Εθνικής

Στις 817,24 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 2,14 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, καταγράφοντας άνοδο 0,26%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 53,96 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,17%, στις 1.964,35 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.137,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 517,56 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 5,90%, με την Εθνική, την ΕΧΑΕ, τον Titan, την Jumbo και την Coca Cola να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Φουρλής.

Αντίθετα, ο Σαράντης υποχώρησε κατά 3,12%, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,02% και τις ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Γενικός Δείκτης δυο μετοχές που παρουσίασαν κέρδη η Βιοχάλκο και η Εθνική Τράπεζα τον "κράτησαν" σε επίπεδα υψηλότερα της χθεσινής συνεδρίασης. Η Βιοχάλκο αντέδρασε έντονα ανοδικά μετά την ανακοίνωση για είσοδο στους δείκτες του Stoxx. Η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της μετοχής οδήγησε τη διαχειρίστρια των ευρωπαϊκών σύνθετων δεικτών να συμπεριλάβει τη Βιοχάλκο στους κόλπους της από τις 22 Μαρτίου 2021.

Σημαντικός εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει την ελληνική αγορά είναι η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, που πυροδοτεί ανησυχίες ότι το παρατεταμένο ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια ενδεχομένως να μην συνεχισθεί. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την διάθεση των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων προκειμένου να κρατήσουν χαλαρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες,