Χ.Α: Η θετικη αντίδραση της υψηλής κεφαλαιοποίηση οδήγησε σε άνοδο 1,25%

30/03/2021, 17:52
Χ.Α: Η θετικη αντίδραση της υψηλής κεφαλαιοποίηση οδήγησε σε άνοδο 1,25%

Στις 873,62 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης, κατά 1,25% πιό πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας, σημαιώνοντας έτσι την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, παρά το έντονο κλίμα μεταβλητότητας που επικρατούσε.

Η αξία των συναλλαγών ήταν 87,1 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 7 εκατ. τεμάχια (25,4 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1%, στις 2.099,08 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap, στις 1.241,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,07% στις 550,28 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Πειραιώς ανέκαμψε με άνοδο 8%, ενώ ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Titan, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και Motor Oil κατέγραψαν άνοδο πάνω από 3%. Κέρδη 2,58% σημείωσε η Λάμδα και 2,25% η ΕΥΔΑΠ.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής.

Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης, στο -0,18% ο ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Eurobank και ΕΧΑΕ.

Παρά την προαναφερόμενη έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα, ειδικά από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, η ισχυρή άνοδος από την υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση λειτούργησε υποστηρικτικά στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε πάνω από το νέο "ψυχολογικό φράγμα" των 870 μονάδων.

Σωρευτικά, από την αρχή του μήνα λήξει ο μήνας, το ΧΑ σημειώνει κέρδη πάνω από 10% με τον τραπεζικό δείκτη μάλιστα να καταγράφει άνοδο 17%, περίπου, παρά την πτωτική πορεία ούμενες ημέρες. που είχε η Πειραιώς στις προηγούμενες ημέρες.

Αλλος ένας σημαντικός παράγοντας που λειτουργεί θετικά για την αγορά είναι οι εξελίξεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα κεφάλαια του οποίου αναμένονται σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. .