Χ.Α: Άνοδος 0,24% εν μέσω θετικού κλίματος

14/04/2021, 17:52
Χ.Α: Άνοδος 0,24% εν μέσω θετικού κλίματος

Στις 902,04 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,24% πιό πάνω από την Τρίτη. Η αξία των συναλλαγών ήταν 74,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 2.184,08 μονάδες. Ο δείκτης MidCap έκλεισε στις 1.296,48 μονάδες με άνοδο 1,41%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 602,15 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν οι Σαράντης, Aegean, Εθνική και Βιοχάλκο παρουσίασαν άνοδο άνω του 2%. Eurobank, Μυτιληναίος, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και ΕΧΑΕ κατέγραψαν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Αντίθετα η Jumboκατέγραψε απώλειες 4,11% και ο Ελλάκτωρ έκλεισε πτωτικά 2,37%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Titan, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνεται ότι από σήμερα σταμάτησε προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της Πειραιώς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους από τις μετοχές που θα προκύψουν από το reverse split.

Από τις 16 Μαρτίου, όταν έγιναν γνωστοί οι όροι που πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου, η μετοχή έχει χάσει σχεδόν το 70% της αξίας της, επιβαρύνοντας όλο τον κλάδο.

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας ήταν η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη πάνω από το νέο "ψυχολογικό φράγμα" των 900 μονάδων και αρχίζει να πλησιάζει το επίπεδο των περσινών υψηλών, προ της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά, θα πρέπει εκτός από τη βελτίωση της ρευστότητας να υπάρξουν και σημαντικά γεγονότα που θα επηρεάσουν την συμπεριφορά των επενδυτών.Δεν αποκλείεται να υπάρξουν τέτοιες κινήσεις μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς όπου θα καταστούν σαφέστεροι οι όροι της συμμετοχής σε αυτήν των υφιστάμενων μετόχων.

Βεβαίως, στις θετικές εξελίξεις καταγράφεται και το γεγονός ότι οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες κατάφεραν να "απομονώσουν" τη μετοχή της Πειραιώς οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε κέρδη 14% από τις 24 Μαρτίου