X.A: Οι πιέσεις στις τράπεζες έφεραν νέα πτώση 0,15%

12/05/2021, 17:54
X.A: Οι πιέσεις στις τράπεζες έφεραν νέα πτώση 0,15%

Στις 894,70 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,15% πιό κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 91,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44%, στις 2.171,11 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.371,10 μονάδες, με άνοδο 2,70%. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,40% στις 588,58 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν η πτώση 4,29% της Εθνικής Τράπεζας είχε σημαντική αρνητική επίδραση στον Γενικό Δείκτη, όπως, επίσης και η πτώση 2,42% του Μυτιληναίου. Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια ακολούθησαν με πτώση 1,45% και 1,30% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, με τις Φουρλής, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Σαράντη να κλείνουν αμετάβλητες.

Αντίθετα η ΔΕΗ έκλεισε τελικά με άνοδο 1,49%, με την Jumbo να ενισχύεται κατά 1,27%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Coca Cola, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ, με τις περισσότερες να περνούν σε θετικά εδάφη κοντά στη λήξη της συνεδρίασης.

Παρά το γεγονός ότι από το μέσον της συνεδρίασης άρχισε να ανακόπτεται το έντονο πτωτικό κύμα, εν τούτοις, δεν στάθηκε δυνατόν να αναστραφεί το αρνητικό πρόσημο, λόγω του ότι οι περισσότερες έντονές πιέσεις αφορούσαν δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως τις τράπεζες.

Χαρακτηριστική του σημερινού ευμετάβλητου κλίματος ήταν η «εικόνα» στη μετοχή της Eurobank, η οποία από το πρωινό +2,5%, ως απόρροια της εισόδου στον δείκτη MSCI Standard Greece, τερμάτισε κοντά στο -1,5%. Έντονες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διόρθωσε στο -4%, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών εισόδου στον βασικό δείκτη MSCI.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει κάνει μια καλή διόρθωση, το επενδυτικό κοινό διατηρεί μια στάση αναμονής λόγω και του έυθραυστου διεθνούς επενδυτικού κλίματος, μετά και τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.