Ποιοι προετοιμάζονται για νέα ομόλογα

17/05/2021, 09:15
Ποιοι προετοιμάζονται για νέα ομόλογα

Ο μετασχηματισμός των εταιρειών με βάση τα κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ΕSG) θα αυξήσει το ενδιαφέρον για αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις.

Για τους επόμενους μήνες, προετοιμάζονται νέες ομολογιακές εκδόσεις ύψους 1 δισ. απο τις εισηγμένες και αν συνυπολογιστούν και οι αναμενόμενες τραπεζικές εκδόσεις ύψους 2 δις. ευρώ τότε για το σύνολο του έτους η συνολική άντληση κεφαλαίων θα φθάσει τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια προετοιμάζουν έκδοση μεταξύ 300 – 400 εκατ. ευρώ, έκδοση η οποία θα είναι ομολογίες βιωσιμότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Προς ομολογιακή έκδοση, ύψους 250 -400 εκατ. ευρω προσανατολίζεται μετά την αύξηση κεφαλαίου και η Ελλάκτωρ, μια έκδοση βιωσιμότητας προκειμένου να εξασφαλίσει ένα χαμηλότερο επιτόκιο καθώς η προηγούμενη πράσινη ομολογιακή έκδοση εκδόθηκε με “αλμυρό” επιτόκιο 6,375%.

Εξάλλου, εκείνο το ομόλογο δημιουργεί και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης σ ότι αφορά τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Νέα ομολογιακή έκδοση, εξετάζει για την επιτάχυνση των επενδύσεων της στις Ανανεώσιμες Πηγές και η Motor Oil, δίχως να έχει αποφασιστεί το ύψος της έκδοσης. Προηγήθηκε η έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ στην εσωτερική αγορά η οποία υπερκαλύφθηκε 5,1 φορές με κουπόνι 1,9%. Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία διαθέτει και διεθνές ομόλογο, λήξεως 2022 με κουπόνι 3,25%.

Προς μια μικρότερη ομολογιακή έκδοση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στην ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων θα προχωρήσει η εισηγμένη Φουρλής. Η εταιρεία, όπως ήδη ανακοίνωσε προετοιμάζει την απόσχιση ακινήτων καθώς προετοιμάζει και την είσοδο εταιρείας ακινήτων ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο.

Τις επόμενες ημέρες την ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων θα εγκαινιάσει και η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία Costamare, ύψους 100 εκατ. ευρώ μ ένα κουπόνι που θα κυμανθεί μεταξύ 2,7-3,3%. Πρόκειται για την πρώτη ναυτιλιακή έκδοση στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται και δεύτερη εισαγωγή ομολόγων ελληνικής εισηγμένης στο Nasdaq, δημιουργώντας μια πρώτη ομάδα ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων.

Απο τις τράπεζες, πιο κοντινή έκδοση ομολόγων θεωρείται αυτή που ήδη έχει ανακοινωθεί απο την Τράπεζα Πειραιώς, Ατier 1 ύψους 600 εκατ. ευρώ., η οποία συνδέεται με την ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία ΜREL ( Ελάχιστες απαιτούμενες επιλέξιμες υποχρεώσεις -Μinimum Required Eligible Liabilities).

Στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί ομόλογα βιωσιμότητας ύψους 2,1 δισ. ευρω, όπως της Εθνικής, Τέρνα, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Eurobank κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι συγκεκριμένες εκδόσεις βιωσιμότητας ανήλθαν σε 428 δισ. δολάρια, υποδεικνύοντας την τάση των αγορών για τα Sustainable Bonds παγκοσμίως.