Χ.Α: Η υψηλή κεφαλαιοποίηση έσωσε την παρτίδα στο "φινάλε" με +0,84%

20/05/2021, 17:42
Χ.Α: Η υψηλή κεφαλαιοποίηση έσωσε την παρτίδα στο

Στις 888,41 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,84% πιό πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η αξία των συναλλαγών ήταν 84,4 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, ο ΟΤΕ σημείωσε κατακόρυφη άνοδο 4,19%, με την Aegean και τη Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη 2,2% έκαστη.
Πανω από 1% ήταν η άνοδος στους τίτλους ΟΠΑΠ, Εθνική, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Λάμδα, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΛΠ, Titan και ΔΕΗ.

Αντίθετα, ο Ελλάκτωρ κατέγραψε απώλειες 2,26%, η Jumbo έχασε 1,89% και η Alpha Bank βρέθηκε στο -1,59%. Μάλιστα, η τελευταία διακίνησε 18 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 5,3 εκατ. μέσω πακέτου στην τιμή των 1,25 ευρώ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ Φουρλής και ΕΧΑΕ έκλεισαν αμετάβλητες.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η θετική αντίδραση τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ο ΟΤΕ, προς το μέσον της συνεδρίασης και αφού ο ο Γενικός Δείκτης είχε αγγίξει τα χαμηλά των 881 μονάδων. Η ανοδική τάση των τίτλων αυτών πρόσφερε στήριξη με αποτέλεσμα να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης στο επίπεδο των 890 μονάδων.

Για να συνεχίσει η αγορά να έχει θετική πορεία θα χρειαστεί να υπάρξουν νέοι καταλύτες, που θα προκύψουν, πιθανότατα από την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά τις θετικές προοπτικές που έχουν εκφράσει για την ελληνική οικονομία οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, η ελληνική αγορά, εξακολουθεί να επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα που χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και συνεπώς συμπεριφέρεται διστακτικά στο να ξεπεράσει το "ψυχολογικό φράγμα" των 900 μονάδων.